Het plotseling vertrek van Nederland 3-netcoördinator Roek Lips maakt eens te meer duidelijk dat er interne spanningen bij de Nederlandse publieke omroep (NPO).

In een persbericht maakt de NPO het directe vertrek van Roek Lips bekend. Lips was vanaf 2006 verantwoordelijk voor de programmering van Nederland 3. Hij kwam de laatste weken onder vuur door het mislukken van de dagelijkse soap Startup. De dagelijkse kijkcijfers waren daarnaast veel minder door het vertrek van het VARA-programma De wereld draait door naar Nederland 1. De NPO geeft als reden voor het vertrek een verschil van inzicht over de wijze waarop Nederland 3 in de toekomst geprofileerd moet worden.

Ingrijpende wijzigingen bij Nederland 3Suzanne Kunzeler – netmanager kinder- en jeugdprogrammering – neemt de functie van Roek Lips tijdelijk waar. Kunzeler gaat in de komende weken met de publieke omroepen in gesprek om de programmering van Nederland 3 in 2015 vorm te geven. Publieke omroepen kunnen hierbij intekenen voor nieuwe programma’s die men in 2015 wil maken. In 2015 vinden er vanwege bezuinigingen ingrijpende veranderingen in de programmaring plaats.

Spanning binnen NPOEerder vertrok op 1 januari 2014 de directeur televisieprogrammering Gerard Timmer bij de NPO. Ook toen van een verschil van inzicht de oorzaak. Toen ging het om de visie op de vernieuwing van de organisatie. Dat er ook bij afzonderlijke omroepen twijfels over de aanpak binnen de NPO is, wordt duidelijk uit Twitterberichten van Omroep MAX-directeur Jan Slagter naar aanleiding van het vertrek van Roek Lips. Slagter meldt via Twitter dat hij al eerder had opgevangen dat het niet botert tussen de Raad van Bestuur van de NPO en het management NPO Video. De Omroep MAX-directeur vraagt zich openlijk af of de leiding van de NPO niet ‘puppets on a string’ zoekt die klakkeloos alles uitvoeren.