Facebook en Instagram komen met regulatie vuurwapenverkoop

Online een wapen kopen is niet moeilijk, je hoeft er niet eens echt je best voor te doen. Maar op social media was het de afgelopen tijd wel erg makkelijk om een wapen te bemachtigen, ook voor minderjarigen. Zowel Facebook en Instagram kregen te kampen met partijen die wapens via deze sociale netwerken aan de man brachten. Beide partijen zijn illegale handel nu zat: er komen nieuwe regels voor verkopers.


Facebook en Instagram komen met regulatie vuurwapenverkoop


Makkelijk misbruikt

Zuckerberg en co komen nu met een nieuwe lijst voorwaarden waar posts die wapens promoten of verkopen aan moeten voldoen. Facebook noemt het een lastige situatie: aan de ene kant wil het netwerk gebruikers niet beknotten in hun mogelijkheden tot zelfexpressie, aan de andere kant realiseren ze zich dat het platform makkelijk misbruikt kan worden.

Vriendelijk verzoek

Wat er precies gaat veranderen? Facebook zal posts die gaan over de verkoop van wapens blokkeren voor gebruikers van onder de 18. Iedereen die dergelijke posts plaatst krijgt ook een waarschuwing met daarin het vriendelijke verzoek om zich aan de wet te houden. Verder moeten pagina’s en groepen die wapens verkopen zich ook aan dezelfde regels houden. Zij worden voortaan ook geblokkeerd voor gebruikers onder de 18.

Lesje

Ook op Instagram gaan andere regels gelden. Gebruikers die in de applicatie op vuurwapens en verkoop zoeken krijgen een in-app educatie, die ze waarschuwt om eerst lokale wetgeving te controleren om te zien of de verkoop wel legaal is. Daarnaast zal Facebook content die over de schreef gaat actief gaan verwijderen. Niet de complete ban die protestgroepen eisten, maar wel een stap in de goede richting voor een veilige, verantwoordelijke community.

[img]​http://static2.computeridee.nl/media/uploads/2014/03/06/gunsforsale2.jpg[/img]

Bron: Engadget