Getty geeft afbeeldingen gratis weg

Als je kort geleden de website van Getty bezocht, kon je eindeloos scrollen door een zee van foto’s – allemaal voorzien van watermerk. Op de site is meer dan honderd jaar aan fotogeschiedenis te vinden, van Franklin D. Roosevelt op campagne tot de Oscar’s van afgelopen zondag. Allemaal voorzien van het doorzichtige, vierkante watermerk om je eraan te herinneren dat je geen rechten hebt om het beeld te gebruiken. Wil je de foto gebruiken? Dan moest je betalen.


Getty geeft afbeeldingen gratis weg


Weg met het watermerk

Maar daar gaat verandering in komen. Getty verwijderd het watermerk van een groot gedeelte van haar foto’s en vervangt het voor een open-embed programma. Dat geeft gebruikers de mogelijkheid om elke afbeelding te gebruiken die ze maar willen, zolang ze de footer aan de onderkant van de foto met credit en link naar de licentiepagina maar laten staan. Maar ja, of je daar op zit te wachten…

Gratis alternatief

Het is ook niet dat Getty dit doet uit grootsheid of generositeit: het beeld van de site wás al overal te vinden. Als je naar een Getty afbeelding zoekt, kom je die snel genoeg tegen zonder watermerk. Je gaat gewoon naar de site van een van Getty’s klanten, rechterklikt met je muis en voilà, je hebt het bestand binnen. Het is beter om redacteuren een gratis alternatief te verstrekken. Ook kan Getty de afbeeldingen beter volgen als deze geembed zijn. Doordat de afbeeldingen in een iframe op een site worden geplaatst, kan Getty op deze manier adverteren of data verzamelen.

Bron: The Verge