Ziggo heeft plannen om op langere termijn online videodiensten als Netflix en YouTube te laten betalen voor gegarandeerde toegang in de hoogste beeldkwaliteit via haar internetnetwerk.
Het plan werd door Ziggo-topman René Obermann in een interview met NRC Handelsblad openbaar gemaakt. Hoewel Obermann geen details bekendmaakte lijkt het plan aan de huidige vorm van netneutraliteit in Nederland te tornen. Ziggo is niet de eerste internetprovider die betaalde doorgifte van online videodiensten nastreeft. In Amerika sloot internetaanbieder Comcast onlangs met Netflix een miljoendeal waardoor Netflix voor gegarandeerde doorgifte in de hoogste beeldkwaliteit jaarlijks moet betalen.

Open platform

Obermann stelt nadrukkelijk dat het een open platform moet worden die zowel voor kleine als grote partijen toegankelijk blijft. De Ziggo-topman stelt dat het zeker geen walled garden moet worden waarin Ziggo bepaalt wat er te doen is. Of de nog niet definitief uitgewerkte plannen van Ziggo passen binnen de netneutraliteit die Nederland sinds kort via wetgeving kent, blijft vooralsnog onduidelijk. Doel van Ziggo is om externe partijen bij het aanbieden van diensten maatwerk te leveren. Daarbij speelt de juiste snelheid en minimale vertraging van geleverde diensten een belangrijke rol. Het gaat daarbij niet alleen om online videodiensten als Netflix en YouTube maar ook om diensten als alarmcentrales die een gegarandeerde netwerkkwaliteit voor goed functioneren nodig hebben.