Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn bepaalde zenders niet meer in ScandinaviŽ te ontvangen.
Ook twee transponders die door het Luxemburgse M7 Group S.A voor de doorgifte van Nederlandse en Vlaamse zenders in het zenderaanbod van haar tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt worden, zijn naar de nieuwe satelliet verhuisd. Omdat de Astra 1N-satelliet van nieuwe technieken en een andere footprint gebruik maakt, heeft er een wijziging in het ontvangstgebied plaatsgevonden. De zenders zijn nu in grotere delen van West-Europa door een sterker ontvangstsignaal met kleinere schotelantennes te ontvangen. Ook de ontvangst in de vakantielanden Griekenland en Turkije is licht verbeterd.

ScandinaviŽ buitenbeentje

Toch heeft de gewijzigde footprint na de ingebruikname van de Astra 1N satelliet voor Nederlanders in het buitenland gevolgen. Woont of gaat men op vakantie in de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Denemarken of Finland dan is ontvangst van de Nederlandse en Vlaamse kanalen in de meeste gevallen onmogelijk geworden. Alleen met zeer grote schotelantennes met een diameter van meer dan twee meter kan men in een klein zuidelijk deel van ScandinaviŽ nog naar deze zenders kijken. Het gaat onder meer om de zenders van de NPO, VRT, RTL, SBS en alle Vlaamse commerciŽle zenders. Ook de pornokanalen Hustler, Dorcel en Man X zijn in deze landen niet meer te ontvangen.

Astra3-satelliet

In sommige gevallen is het Astra1-ontvangstprobleem op te vangen door de Nederlandse en Vlaamse zenders via de Astra3-satelliet te bekijken. Omdat op de Astra 3-satelliet de meeste Ė maar zeker niet alle Ė zenders die op de Astra1-satelliet worden uitgezonden alleen in HD-kwaliteit beschikbaar zijn, kan er voor gebruikers mogelijk wel sprake zijn van een andere abonnementsvorm.

BVN op Hotbird

Het satellietkanaal van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep BVN maakt ook onderdeel uit van het zenderaanbod dat naar de Astra 1N-satelliet verhuisd is. In ScandinaviŽ kan men BVN wel blijven ontvangen. Het satellietkanaal wordt namelijk ook via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost uitgezonden. Satellietkijkers in dienen dan wel de schotelantenne opnieuw uit te richten. Hierdoor verliest men wel de ontvangst van veel Duitse tv-zenders Ė ook in HD-kwaliteit Ė en nieuwszenders die op de Astra1-satellietpositie worden uitgezonden via oudere satellieten die nog wel in ScandinaviŽ te ontvangen zijn. Op internet zijn er veel klachten van Nederlandse satellietkijkers uit Scandinavische landen te lezen. Zij zijn boos omdat zowel CanalDigitaal, TV Vlaanderen als satellietbedrijf SES vooraf geen melding van de satellietwijziging en de hieruit voortkomende gevolgen heeft gemaakt.