Stichting ROOS heeft een Europese aanbesteding gepubliceerd voor het selecteren van een netwerkoperator voor DAB+ digitale etherradio in Zuidwest Nederland. Dat heeft Tijmen Brugman van ROOS aan Totaal TV bevestigd.
ROOS is de belangenbehartiger van publieke regionale omroepen in Nederland. De Europese aanbesteding past goed in het voornemen van regionale omroepen in Nederland om voor het einde van 2014 met verspreiding van radiozenders via DAB+ te beginnen. Publieke en commerciŽle regionale omroepen gaan hierbij via een zogenaamd bovenregionale frequentiekavel samen op ťťn frequentie uitzenden. Er komen in Nederland in totaal vijf bovenregionale frequentiekavels.

Zeeland, Brabant en Rijnmond voorop

Bij de uitrol van publieke regionale radio via DAB+ lopen Omroep Zeeland, Omroep Brabant en RTV Rijnmond voorop. Naar verwachting zijn de omroepen voor het eind van het jaar in heel Zeeland, op Goeree Overflakkee en in Brabant tot aan Roosendaal ook digitaal te ontvangen. Ook de regionale commerciŽle omroep Puur NL kan via dit netwerk worden uitgezonden. Regionale omroepen willen net als de landelijke publieke en commerciŽle radio-omroepen vaart maken met het digitaliseren van de radio. Dit sluit ook aan op het digitaliseringsbeleid van het ministerie van Economische Zaken.

Ook andere regioís volgen

ROOS wil ook voor andere regioís in Nederland zo snel mogelijk met een Europese aanbesteding voor het op te zetten DAB+ netwerk publiceren. Hiervoor dient echter eerst overeenstemming over de inhoud van de aanbesteding met commerciŽle vergunninghouders worden bereikt. ROOS zegt in een reactie zich in te spannen om zo snel mogelijk deze overeenstemming te bereiken zodat ook in andere delen van Nederland regionale radiozenders via DAB+ te beluisteren zijn. De publieke en landelijke commerciŽle omroepen zijn op dit moment in vrijwel heel Nederland al buitenhuis via DAB+ te ontvangen.