Het Luxemburgse mediabedrijf M7 Group S.A zegt verrast te zijn door het wegvallen van ontvangst van door haar uitgezonden Nederlandse en Vlaamse zenders op de Astra1-satelliet in ScandinaviŽ. De wijziging werd door satellietbedrijf SES op 5 maart doorgevoerd.
De transponders 105 (12.515 GHz H) en 119 (12.722 GHz H) werden op 5 maart door satellietbedrijf SES van de Astra 1L naar de Astra 1N satelliet gemigreerd. Op deze twee transponders zenden Nederlandse en Vlaamse publieke- en commerciŽle zenders Ė waaronder NPO en VRT Ė in SD-kwaliteit uit. Ook de satellietzender BVN zendt ongecodeerd via ťťn van deze transponders uit. Door de migratie werd het ontvangstbereik van de zenders die op deze transponders uitzenden in ScandinaviŽ minder. In andere delen van Europa is het ontvangstsignaal juist harder geworden waardoor deze zenders in een groter gebied met kleinere schotelantennes te ontvangen zijn. Ook is het ontvangstbereik in vakantielanden als Griekenland en Turkije licht verbeterd.

BVN niet op de hoogte

BVN-zendermanager Renť van Baaren stelt tegenover Totaal TV niet van de wijziging van het ontvangstbereik op de hoogte te zijn gebracht. M7 Group S.A Ė waarmee BVN een contract voor de satellietdistributie via de Astra1-satelliet heeft Ė en satellietbedrijf SES hebben de satellietzender vooraf ook niet op de hoogte van de aanstaande satellietwijziging gebracht. BVN heeft na klachten van kijkers in ScandinaviŽ met M7 Group S.A en SES contact opgenomen. Deze bedrijven zijn onderling in gesprek om naar een mogelijke oplossing te zoeken. "Ik denk dat dat een moeilijk verhaal wordt, we hopen in de loop van deze week iets te horen", aldus Van Baaren.

M7 Group S.A verrast

Een woordvoerder van M7 Group S.A bevestigt aan Totaal TV dat men vooraf BVN niet van de satellietwijziging op de hoogte heeft gebracht. "Naar aanleiding van de berichtgeving over de verhuizing van transponders 105 en 119 van ASTRA 1L naar ASTRA 1N, verklaart M7 Group dat de beslissing voor de verhuizing van deze transponders niet door M7 Group, maar door satellietbedrijf SES genomen werd. Volgens de door SES aan M7 Group verstrekte informatie zou als gevolg van deze verhuizing het ontvangstbereik van genoemde transponders hetzelfde blijven. M7 Group zag dan ook geen noodzaak de markt hierover te informeren. Immers is het normaal en komt het vaker voor dat transponders van satelliet wisselen, als onderdeel van het onderhoudswerk van SES om zo continuÔteit te waarborgen. Afgelopen week is evenwel gebleken dat als gevolg van de verhuizing van transponders 105 en 119 van ASTRA 1L naar ASTRA 1N, het ontvangstbereik hiervan in grote delen van ScandinaviŽ sterk is gereduceerd. M7 Group is met SES in gesprek over mogelijke oplossingen om het oorspronkelijke ontvangstbereik zo spoedig mogelijk te herstellen", aldus de woordvoerder van het Luxemburgse mediabedrijf.