In het Duitse Hannover heeft deze week de grote elektronica beurs Cebit plaats. Angela Merkel opende de beurs samen met Cameron van gastland Engeland. 5G en glasvezel staan centraal

De Duitse beurs Cebit wordt ongeveer voor de helft gevuld door standhouders uit AziŽ en dan met name China en draait om alles dat met internet en elektronica te maken heeft. Het veilig versturen van data speelt dit jaar een grote rol evenals de uitdagingen voor de toekomst met betrekking tot het internet en het versturen van video en data.

Heel Duitsland aan de glasvezel
De Britten willen met Duitsland nauw samenwerken om elkaars kennis te delen en aan te vullen. Wel hebben ze uiteenlopende zienswijzen over de aanleg van infrastructuren. Engeland heeft grote plannen met 5G, de opvolger van het huidige 4G, waarmee nog meer en sneller data via de ether kunnen worden verstuurd. In Engeland speelt ontvangst via de ether van oudsher een grote rol. Duitsland ziet juist veel in een landelijk glasvezelnetwerk waarop al in 2018 zelfs de laatste boerderij zou moeten worden aangesloten. Duitsland kent in de buurt van Nederland al een aantal grote glasvezelnetwerken zoals ondermeer Net Cologone (regio Keulen) en Net Aachen (regio Aken), maar net als bij de steden waarin die liggen is zoiets niet in een dag gebouwd.. Merkel benadrukte dat de overheid bij het realiseren hiervan een grote rol zou moeten spelen.


Geschreven door: Jan-Hein Visser