Positief nieuws werkt aanstekelijk op Facebook

Lachen werkt niet alleen in het echte leven aanstekelijk: ook online worden positieve statusupdates vaker verspreid dan negatieve. Iedereen die een positieve statusupdate op het netwerk plaatst, veroorzaakt gemiddeld ook nog eens 1,75 extra positieve posts van vrienden.


Positief nieuws werkt aanstekelijk op Facebook


Dat blijkt althans uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers, dat is gepubliceerd in Plos One.

Effect van het weer

Om de stemming van Facebook-gebruikers te meten gebruikten de onderzoekers het weer. Als het regent in een bepaald gebied, zorgt dat voor 1,19 procent minder positieve berichten en 1,16 procent meer negatieve berichten. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect dat deze posts hadden op plekken waar het niet regende. Wat bleek: de positieve posts zorgden daar voor gemiddeld 1,75 extra positieve statusupdates, terwijl negatieve posts werden gevolgd door gemiddeld 1,29 nieuwe negatieve berichten.

Miljoenen anonieme posts

Positief nieuws wordt dus vaker gedeeld dan negatief nieuws. Ook kwamen de wetenschappers erachter dat weekenden en feestdagen leiden voor meer positieve berichten, maar dat zal niemand verbazen. Voor hun onderzoek gebruikten de onderzoekers geanonimiseerde statusupdates van miljoenen Amerikaanse Facebook-gebruikers in de jaren 2009 tot 2012.

Bron: Nu.nl