Piraten slaan terug met Popcorn Time

Apple bewees door het lanceren van de iTunes Music store dat je piraterij weldegelijk kan bevechten door een beter product te leveren, maar wat doe je als die piraten terugslaan? Online video providers mogen zich wel even achter de oren gaan krabben, want met Popcorn Time is er eindelijk een app waarmee makkelijk films kunnen worden gestreamd via torrents. Een soort Netflix dus. Maar dan beter, want met nieuwere titels.


Piraten slaan terug met Popcorn Time


Het idee op zich, om films via torrents te laten streamen, is niets nieuws. Vuze biedt dit bijvoorbeeld al aan voor premium gebruikers, maar voor zon premium lidmaatschap moet je wel betalen. Popcorn Time is helemaal gratis en maakt het de gebruiker zo makkelijk mogelijk.

Geen gedoe

Dus geen gezeur meer met het forwarden van poorten, of NAT-problemen oplossen. Gewoon een applicatie downloaden, installeren, een film uitzoeken en op play drukken. Dat is alles. Ook geen gedoe meer met crappy resolutie en het zoeken naar de juiste subtitles die synchroon lopen, je kunt (indien beschikbaar) kiezen tussen 720p of 1080p en de applicatie biedt (wederom: indien beschikbaar) automatisch ondertitels aan in verschillende talen.

Illegaal

Het probleem met Popcorn Time is dat je als gebruiker wel heel makkelijk vergeet dat het uploaden van beschermd materiaal in Nederland verboden is. Alleen als je de applicatie voor de eerste keer opstart krijg je een waarschuwing te zien dat het gebruik van torrents in jouw land wellicht niet legaal is. Tijdens het kijken van een film verstuurd de gebruiker namelijk stukjes informatie naar andere torrent-gebruikers. Dit seeden is de magie achter torrents: het is een hele effectieve manier voor het distribueren van content.

Hollywood op de stoep

Het is dus ook de vraag hoe lang Popcorn Time kan blijven bestaan: de advocaten van Hollywood zullen vroeg of laat aankloppen. Maar of ze de zaak tegen de applicatie ook echt zullen winnen is de vraag. De bedenker van Popcorn Time, Sebastian, zei tegen Torrent Freak: We hosten niets, er zijn geen advertenties, niets van dat alles. Het is een experiment met leren en delen. Maar geniaal idee of niet: de industrie die ook individuele filesharers aanklaagt gaat dit expiriment ongetwijfeld niet lang tolereren.

NB: het bestand op de site van Popcorn Time is momenteel niet meer online.

Bron: Techhive