Vodafone zet per ongeluk 90.000 nummers in telefoongids

Vodafone heeft per ongeluk de adressen en telefoonnummers van 91,000 klanten gepubliceerd in de telefoongids en bij informatiediensten. Het is volgens de provider "een fout van het systeem" en "een kwestie van menselijke fouten".


Vodafone zet per ongeluk 90.000 nummers in telefoongids

Dat meldt de CEO van Vodafone op het blog van de telefoonaanbieder. Klanten die aangaven dat ze niet in de telefoongids opgenomen wilden worden, kwamen daar wel in te staan. Ondertussen werden klanten die dat wl wilden juist niet in de gids opgenomen.
Systeem omgedraaid
Volgens Vodafone gaat het om 91,215 klanten dus tussen december 2012 en januari 2014 een nieuw abonnement hebben afgesloten. In die periode stapte het bedrijf over naar een nieuw administratiesysteem. Klanten die zich aanmeldden, dienden specifiek aan te geven dat zij in de telefoongids opgenomen wilden worden. Gaven ze dat niet aan, dan hoorde er niets te gebeuren. Het systeem draaide de situatie echter om en zette klanten automatisch in het register van de telefoongids en meldde hen aan bij nummerinformatiediensten zoals 1888. Ook werden individuele klachten die de klantenservice ontving, niet ontvangen als een structureel probleem. Daardoor had Vodafone de fout pas laat door.
Excuses en oplossing
De provider biedt excuses aan aan alle klanten die door de fout zijn getroffen. "Dit had niet mogen gebeuren, we hebben het vertrouwen van klanten beschaamd. Dat vind ik heel erg," zegt CEO Rob Shuter in de post. Meteen toen Vodafone de fout ontdekte, meldde het bedrijf dat aan Autoriteit Consument & Marketing. Ook liet Vodafone de gegevens meteen verwijderen bij de telefoongids, maar nog steeds kunnen daar gegevens in het systeem zijn blijven staan. Getroffen klanten zijn inmiddels per sms op de hoogte gesteld. Ook krijgen zij een brief en is er een speciale website geopend met informatie over de fout. "Als klanten een ander telefoonnummer willen, dan krijgen ze dat uiteraard kosteloos van ons."