Airbnb onder vuur door illegale hotels en seksfeesten

Airbnb is in korte tijd uitgegroeid tot een uitgebreid netwerk waar je als huiseigenaar je huis, of een gedeelte daarvan kunt verhuren. Zo kun je een aardig zakcentje bijverdienen. Daar wordt echter ook misbruik van gemaakt. Zo verwijderde Airbnb (toevallig een dag voordat het bedrijf voor de rechtbank van New York moet verschijnen) ruim tweeduizend woningen van de website omdat ze zouden worden gebruikt voor het runnen van illegale hotels.


Airbnb onder vuur door illegale hotels en seksfeesten


Want hoewel het bedrijf beweert een positieve invloed te hebben op de stad door banen te creëren en mensen door het verhuren van hun huis helpt om de huur te kunnen betalen, wordt er ook misbruik van de site gemaakt door huizeneigenaren die op deze manier illegale hotels runnen. Diverse verhuurders beheren meerdere panden tegelijk en lijken illegale hotels te runnen, aldus de procureur-generaal van New York. Het bedrijf moet vandaag voor de rechter verschijnen omdat ze weigeren data van gebruikers te overhandigen.

Freak Fest

En niet alleen als huurder maar ook als verhuurder van je huis stel je jezelf bloot aan de nodige risico’s: zo kon New Yorkse komiek Ari Teman volgens de Volkskrant nog net op tijd voorkomen dat er een XXX Freak Fest in zijn huis plaatsvond. Omdat hij het toch niet helemaal vertrouwde ging Teman zijn appartement binnen, waar hij 18 zwaargebouwde mannen en vrouwen aantrof die bezig waren zijn meubels naar de steeg achter het huis te verplaatsen. Ook lagen er tassen vol drank en condooms. Hij kon net op tijd de politie bellen, die de mensen het appartement uitwerkten. Dit werd door Airbnb wel netjes opgelost door een hotel voor David te regelen en hem een schadevergoeding van 23.817 dollar te betalen.

Volledig verwoest

Deze snelle reactie is nodig, want in 2011 dreigde er nog een crisis voor Airbnb omdat een appartement van een verhuurder volledig was verwoest. De verhuursite had hier krampachtig op gereageerd, waardoor het zich de woede van zijn gemeenschap op de hals haalde. Nu krijgen verhuurders verzekering bij het verhuren van hun appartement en is de klantenservice 24 uur per dag bereikbaar. Het bedrijf benadrukt daarnaast dat het dit jaar 768 miljoen dollar aan de economie van de stad New York zal bijdragen. Wij zijn benieuwd wat de rechtbank daarover te zeggen heeft.