Applicatie LeesID houdt bij of je illegaal boeken downloadt

Het idee om alle gegevens van de lezers van e-books centraal te gaan registreren dreigt werkelijkheid te worden. Het Centraal Boekhuis dat de distributie van e-books verzorgt heeft deze week een eerste opzet online gezet van een applicatie die LeesID heet. De app wordt aangeboden als tool om je apparaten makkelijk bereikbaar te krijgen op verschillende apparaten, maar is in werkelijkheid vooral handig om te controleren op het illegaal downloaden van boeken.


Applicatie LeesID houdt bij of je illegaal boeken downloadt


Een paar maanden geleden verraste het Centraal Boekhuis iedereen al door aan te kondigen dat je als je een e-book koopt, voortaan met naam en (IP)-adres zou worden geregistreerd. Verplicht. Bedenker van dit idee was niet geheel verrassend Stichting BREIN, die op deze manier wil voorkomen dat lezers boeken van torrentsites afhalen.

Één centrale boekenplank

De applicatie LeesID werkt als volgt: de digitale lezer schaft bij verschillende webshops boeken aan en heeft als gevolg daarvan op zijn e-reader verschillende boekenplankjes staan. LeesID zorgt ervoor dat de lezer een centrale boekenplank heeft waaruit hij een digitaal boek kan pakken, waarbij het niet uitmaakt welk apparaat hij bedient en op welke plek hij zich bevindt. Dat lijkt handig, maar biedt de app ook gelijk de mogelijkheid om te controleren wat wij op onze virtuele boekenplank hebben staan.

Slecht idee

Hoe fijn dat ook mag zijn voor de schrijvers en uitgevers van boeken die zo kunnen voorkomen dat ze inkomsten mislopen, lijkt het ons net als HP de Tijd een bijzonder slecht idee om de inhoud van de boekenkast van iedere Nederlander online op te slaan.