Rai-Uno, de Italiaanse Publieke Omroep die sinds het begin van de doorgiftemogelijkheid op veel kabelnetten zat, wordt door UPC van de kabel gehaald. De schotel vormt een alternatief.

UPC kondigde dinsdag in een mailing naar haar klanten aan dat er begin juni zenderwijzigingen in de digitale pakketten plaatsvinden. Rai-Uno, in het verleden ook vaak geadviseerd door de programmaraden voor analoge doorgifte, was bij UPC in het digitale aanbod te zien. Rai-Uno verdwijnt om plaats te maken voor Mediaset Italia, een zender van mediamagnaat Berlusconi.

RAI Uno nooit geheel te zien
Er is geen programmaraad of ander adviesorgaan dat doorgifte van Rai-Uno nog kan adviseren of afdwingen. Bij KPN verdween vorig jaar ook al Rai-Uno De zender is geliefd vanwege het nieuws, series en ook bijvoorbeeld live-verslagen van gebeurtenissen in het Vaticaan. Mediaset Italia is een commercieel entertainment kanaal dat een mix van de Mediaset kanalen brengt. Rai-Uno kende en kent evenwel het grote manco dat diverse series, films en vrijwel alle sport op zwart gaan. In eerdere vragen door Totaal TV aan UPC liet dit bedrijf weten dat dit niet was op te lossen met de RAI, waardoor de zender dus regelmatig zwart beeld geeft. Dit is ook het geval bij aanbieders waar de zender (nog) te zien is, zoals Ziggo, Caiway, Delta, Telenet en Belgacom.

Ontvangst RAI via Tiv˙Sat mogelijk
De zenders van de RAI zijn grotendeels free to air via de satelliet te ontvangen, maar schermen bepaalde rechten die alleen voor ItaliŰ gelden af middels codering. Ontvangst van veel RAI-programma's is dus al mogelijk met een free to air ontvanger en schotel die op de Hotbird (13 oost) is uitgericht. Decoders voor het volledig Italiaans aanbod van TiV˙ sat , het gratis Italiaans satellietaanbod, zijn ook makkelijk verkrijgbaar. Voor activatie van de smartcard volstaat online een zogeheten 'Codice Fiscale' door te geven, een Italiaans fiscaal nummer om te bewijzen dat je in dat land woont. Dit is eenvoudig te verkrijgen, mede doordat daarop meerdere (TiV˙SAT noemt geen limiet) kaarten zijn te activeren. Via de Astra zijn daarmee bovendien ook Rai-Uno, -Due en -Tre in HD te bekijken.