Overheid betaalt 3 miljoen euro voor verlengde ondersteuning XP

De Nederlandse overheid betaalt 3 miljoen euro om nog gebruik te kunnen maken van het verouderde Windows XP. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.


Overheid betaalt 3 miljoen euro voor verlengde ondersteuning XP

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) beantwoordde vragen van het CDA. De Rijksoverheid heeft een contract afgesloten met Microsoft om verlengde ondersteuning van Windows XP te krijgen. Dat gebeurt in ieder geval nog tot begin 2015.


Kwetsbaar
Het ondersteuning voor het besturingssysteem liep eigenlijk begin april af. Vanaf dat moment werden geen standaard beveiligingsupdates voor het besturingssysteem aangeboden door maker Microsoft. Daarmee zijn computers die op XP draaien mogelijk kwetsbaar voor aanvallen of lekken. Nederland betaalt daarom een flink bedrag aan Microsoft, zodat dat bedrijf alsnog updates brengt voor XP.


Begin 2015
Er draaien nog zo'n 40,000 pc's van de overheid op XP. Pas begin 2015 is de volledige overstap naar een moderner besturingssysteem afgerond. Overigens moeten diverse gemeenten ook al apart betalen voor blijvende ondersteuning. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven betalen daar samen nog eens 1,1 miljoen euro voor.


Niet compatibel
Upgraden naar een nieuw besturingssysteem zoals Linux of Windows 7 zou volgens minister Blok wel goedkoper zijn dan de verlengde ondersteuning, maar veel software van de overheid is daar nog niet compatibel mee.