Google wil minder Google Plus

Google gaat zijn eigen, nog weinig populaire sociale netwerk Google Plus op een lager pitje zetten. Anonieme bronnen melden dat de zoekmachine meer een 'platform' wil worden, in plaats van een concurrent van bijvoorbeeld Facebook of Twitter.


Google wil minder Google Plus

De belangrijkste verandering die het sociale netwerk gaat doorvoeren is dat Google Plus niet langer meer als product wordt gezien, maar als 'platform'. Dat betekent dat de service meer gaat fungeren op de achtergrond, bijvoorbeeld als inlog voor gebruikers of door het te koppelen aan chat-diensten als Hangouts.


Integratie
Vooral de geforceerde integratie met producten als Gmail en YouTube gaat stoppen, melden de bronnen. Toen dat vorig jaar werd doorgevoerd, kreeg Google veel kritiek van gebruikers, die het opgedrongen sociale netwerk onduidelijk en vervelend vonden. Over die integratie ontstond binnen Google zelf ook onenigheid.


Widgets
De 1.000 tot 1.200 werknemers die aan Plus werken gaan zich nu vooral focussen op het maken van widgets die de technologie van Plus gebruiken, in plaats van Google Plus als losstaand product. Ook worden veel divisies ondergebracht bij afdelingen van Android, zoals Hangouts en Photos.


Ontslag
De onthullingen over de toekomst van Google Plus komen na het ontslag van de leider van het project, Vic Gundotra. Die werd gisteren na 8 jaar de laan uitgestuurd bij Google nadat hij lange tijd de leiding had over Google Plus. Volgens Google heeft Gundotra's ontslag echter niets te maken met de koerswijziging van Plus. "We hebben nog steeds een sterk team achter Plus staan dat hard werkt aan producten als Plus, maar ook Hangouts en Photos."