Nederland raakt miljarden kwijt door falend ict

Mislukte ICT-projecten kosten de Nederlandse overheid ieder jaar 4 tot 5 miljard euro. Vooral met grote technologieprojecten gaat het vaak helemaal mis.


Nederland raakt miljarden kwijt door falend ict


Dat zegt Hans Mulder, ICT-adviseur, vandaag tegen de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer. Die commissie is vandaag begonnen met een groot parlementair onderzoek naar ICT-projecten van de overheid. Mulder is onder andere verbonden aan de Universiteit van Antwerpen als hoogleraar beleidsinformatica.

Van alle grote projecten (dat zijn projecten met een budget van 7,5 miljoen euro of hoger) slaagt slechts 7%, van het totaal aantal projecten is slechts een derde succesvol.


Betwiste projecten

Ruim 36% van alle mislukte projecten is zo'n grote flop dat het nieuwe systeem later nooit meer in gebruik wordt genomen. Bij 57% van de projecten wordt dat "betwist". Dat betekent dat het project veel te duur wordt en veel later klaar is dan de bedoeling.


Ruwe schatting

Volgens Mulder gaat het om ruwe schattingen. Hij ziet overigens wel verbetering. 10 jaar geleden zou de overheid jaarlijks nog 6 miljard euro kwijt zijn aan gefaalde ICT-projecten. Bovendien worden er tegenwoordig meer projecten opgestart. In vergelijking met andere landen zou Nederland niet veel méér kwijt zijn aan ICT-projecten.


'Meer kleine projecten'

Voorbeelden van grote ICT-projecten zijn de invoering van de OV-chipkaart of het Elektronisch Patiëntendossier. Dat zijn volgens Mulder per definitie grote projecten, omdat ze vaak veel burgers aangaan. "De projecten zijn vaak erg ingewikkeld en dat wordt nogal eens onderschat." Hij pleit daarom voor meer kleinere projecten, die makkelijker te stoppen zijn als het mis dreigt te lopen.