De satellietkijker heeft de afgelopen maanden met veel frequentiewijzingen te maken gehad. Niet alleen CanalDigitaal en TV Vlaanderen hebben zenders naar nieuwe frequenties verhuisd of transponder heringericht door nieuwe uitzendparameters te gebruiken. Ook ongecodeerde oftewel Free To Air (FTA) zenders hebben in de afgelopen maanden om verschillende redenen een stoelendans gedaan. Voor de meeste kijkers is de automatische zenderlijst-applicatie Fastscan de ideale uitkomst.


Fastscan een zenderlijst die het Luxemburgse M7 Group S.A bij haar Europese tv-aanbieders gebruikt om satellietdecoders te voorzien van het meest actuele zenderaanbod. Naast zenders die de aanbieder in eigen beheer doorgeeft, zijn ook ongecodeerde tv- en radiozenders in de fastscanzenderlijsten opgenomen. De fastscanzenderlijsten zijn er in twee varianten: SD en HD. Bij de SD-zenderlijst staan SD-kanalen als eerste in de zenderlijst. Bij de HD-zenderlijst de HD-kanalen. Omdat CanalDigitaal en TV Vlaanderen de meeste zenders in MPEG4 uitzenden en voor ontvangst een HD-satellietontvanger nodig is, zijn de HD-zenderlijsten het meest gebruikt.Niet alleen op door M7 Group S.A zelf op de markt gebrachte decoders is de fastscan-applicatie aanwezig. Omdat M7 nog steeds een vrije hardware keuze nastreeft, kunnen fabrikanten van satellietontvangers de technische specificaties opvragen en zelf gebruiken. Bij door M7 gecertificeerde ontvangers is de aanwezigheid van fastscan een eis.

Maar ook veel niet gecertificeerde satellietontvangers beschikken over de mogelijkheid om fastscan-zenderlijsten in te laden. Naast de fastscan-zenderlijsten kan men in de meeste gevallen ook via andere zoekmethoden zenders in de zenderlijst plaatsen. Hierdoor kan men de fastscan-zenderlijst aanvullen met tv- en radiozenders die hierin niet voorkomen. Wanneer de satellietontvanger over de blindscan mogelijkheid beschikt hoeft de satellietkijker eigenlijk geen enkele zender te missen. Bij blindscan wordt het frequentiespectrum in kleine stukjes gehakt en elk stukje wordt apart op tv- en radiozenders afgezocht. Omdat het om veel kleine frequentiestukjes gaat duurt een blindscan-zoekopdracht soms wel meer dan twintig minuten.
Er is niet alleen lof over de fastscan-zenderlijsten. De aanbieder bepaalt namelijk wat er in de zenderlijst komt te staan. Daarnaast bepaalt de aanbieder ook wanneer er een nieuwe zenderlijst via de satelliet beschikbaar komt. Dat gebeurt meestal als er veranderingen of frequentiewijzigingen in het eigen zenderaanbod plaatsvinden. Mocht een ongecodeerd uitgezonden zender tussentijds de uitzendparameters of de uitzendfrequentie wijzigt dan kan men de zender niet meer via de fastscan-zenderlijst bekijken of beluisteren tot het moment dat de aanbieder de zenderlijst actualiseert. Ondanks dit nadeel is voor de normaal zappende satellietkijker de ideale manier om in een tijd waar er veel wijzigingen plaatsvinden van verreweg de meeste zenders te blijven genieten. In deze gevallen is de fastscan-zenderlijst wellicht wel onmisbaar.