De verdere marktintroductie van de interactieve tv-dienst HbbTV lijkt in Nederland ernstig in problemen te komen nu mediastaatssecretaris Sander Dekker tv-aanbieders geen doorgifteverplichting oplegt. De tv-aanbieders mogen nu zelfs beslissen of ze HbbTV-diensten van tv-zenders blokkeren voordat ze via het eigen netwerk worden aangeboden. Kabelbedrijven als UPC en Ziggo maar ook DSL- en glasvezelaanbieders als KPN, Telfort en Vodafone bieden HbbTV niet aan. Als belangrijkste reden geldt de rode knop-functie die bij tv-aanbieders vaak voor eigen lucratieve interactieve tv-diensten wordt gebruikt.

In Nederland biedt alleen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bij het aanvoersignaal HbbTV aan. Hiermee kan men via de rode knop van de afstandsbediening van de uitgesteld kijken-dienst Uitzending Gemist gebruikmaken. Ook kan men naar de zes landelijke publieke radiozenders luisteren. Voorwaarde is wel dat de tv-decoder of de televisie HbbTV ondersteunt en deze via het thuisnetwerk aan het internet gekoppeld is. In praktijk kan de Nederlandse kijker alleen via satelliet en DVB-T van HbbTV gebruiken. Via deze uitzendplatformen bepaald de NPO namelijk zelf wat ze doorgeven omdat men door de doorgifte van haar tv- en radiozenders aan M7 Group S.A (satelliet) en KPN (DVB-T) betalen. Naast de NPO had ook SBS vergevorderde plannen voor het aanbieden van HbbTV van hun zenders. Het besluit van mediastaatssecretaris Dekker om HbbTV voor tv-aanbieders niet te verplichten, lijkt roet in het eten te gooien. Dekker stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat HbbTV slechts één van de interactieve diensten is die voor tv-aanbieders beschikbaar zijn. Met een doorgifteverplichting wordt voor HbbTV een voorkeurspositie gecreëerd. En dat ziet de bewindsman niet zitten.

De satellietkijker met geschikte apparatuur heeft het meeste plezier aan HbbTV. Naast de NPO zijn er veel andere zenders die via één van de in Nederland te ontvangen satellieten uitzenden die HbbTV kosteloos aanbieden. Het gaat hierbij vooral om Duitse zenders als ARD en ZDF. Toch kan het besluit van Sander Dekker om aanbieders geen HbbTV-doorgifteverplichting op te leggen in de toekomst ook voor de satellietkijker een rol gaan spelen. Op 31 juli loopt de huidige distributieovereenkomst tussen M7 Group S.A en de NPO voor de doorgifte van de drie landelijke tv-zenders en de zes landelijke radiozenders af. Deze zenders zijn nog ongecodeerd of met een geregistreerde smartcard zonder gekoppeld abonnement te bekijken. Vanaf 1 augustus moet M7 de NPO echter voor doorgifte van deze zenders gaan betalen. Vanaf dat moment maken deze zenders onderdeel van de pakketstructuur van CanalDigitaal uit. En net als elke andere Nederlandse aanbieder kan M7 besluiten om de doorgifte van het HbbTV-signaal bij de satellietverspreiding te blokkeren.
De kans lijkt klein dat dit gebeurt. HbbTV is namelijk een goede aanvulling. Via satelliet kunnen er – in tegenstelling tot kabel, DSL en glasvezel nog geen interactieve diensten als Uitzending Gemist worden aangeboden. Een uitzondering geldt er voor enkele Linux-ontvangers. Door het blokkeren van HbbTV benadeelt CanalDigitaal zeker een deel van haar klanten die nu van de NPO HbbTV-dienst gebruikmaken. En het blokkeren levert vrijwel geen extra bandbreedte voor de doorgifte van nieuwe zenders op. De CanalDigitaal-klant blijft dus ook via de schotelantenne met HbbTV op de eerste rij zitten.