In ons artikel over het zenderaanbod, merkten we al op dat de schotel in veel gevallen ook een heel interessante aanvulling is op de kabel. Steeds meer een standaard wordt dat de satellietdecoders Hbbtv aan kunnen. Ook CanalDigitaal biedt pakketten aan in combinatie met internet, maar wie het meeste uit Hbbtv wil halen, is het beste af met een combinatie van een Linux-satellietontvanger en internet. Daarmee gaat dan een grote interactieve wereld achter de lineaire TV-uitzendingen open.

Hbbtv, Hybrid Broadcast Broadband TV is de perfecte aanvulling van interactieve diensten op het satellietaanbod. Satelliet en internetdiensten als combinatie is iets waar we jaren geleden al over filosofeerden, maar wat in rap tempo verder ontwikkelt. Naast eigen land vooral in Duitsland, maar ook bijvoorbeeld in Spanje wordt hier al veelvuldig op ingespeeld door omroepen. Hbbtv hoeft door kabelbedrijven juist niet verplicht te worden doorgegeven en is in veel gevallen dan ook niet zomaar te raadplegen, zeker niet met de eigen decoders.

Via de satelliet zijn zulke belemmeringen er meestal niet. Het volstaat dan om een in de meeste gevallen een op Linux draaiende decoder te gebruiken, dit uiteraard in combinatie met een internetverbinding die snel genoeg is om beelden te streamen.

Decoders die bij uitstek geschikt zijn, want naast de juiste softwareapplicaties, moet de processor snel genoeg en de ontvanger over voldoende geheugen kunnen beschikken (indien niet gaat de boel al snel vastlopen en heeft Hbbtv gebruiken weinig zin), daarvan zijn er intussen diverse op de markt. Algemeen geldt dat de duurdere decoders, want sneller, hier het beste scoren met de VU+ Duo2 (dus niet de gewone VU+ Duo!) ver aan kop. Onze redactie beschikt over enkele van deze ontvangers en daarom komen we binnenkort uitgebreider terug op Hbbtv via deze ontvanger. Maar er zijn al meer alternatieven op de markt. Het is daarbij altijd verstandig bij twijfel een gespecialiseerde dealer in satellietapparatuur te raadplegen en waakzaam te zijn voor nieuwe merken die vooral veel beweren.