De geplande overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC loopt in ieder geval vertraging op. De Europese Commissie is van plan om er diepgravend onderzoek naar te verrichten.

De plannen krijgen in dat geval niet op korte termijn groen licht vanuit Brussel, terwijl er door analisten juist op was gerekend dat Europa er niet moeilijk over doet, omdat het enkel impact heeft op Nederland. Het onderzoek gaat vooral over de dominante marktpositie op de kabeltv-markt.

Onderzoek kan maanden duren
De Europese Commissie werkt al aan een eerste onderzoek naar de gevolgen van de fusie, waarvan de resultaten begin mei worden gepresenteerd. Het onderzoek dat er op volgt kan minimaal drie maanden in beslag gaan nemen. UPC-eigenaar Liberty Global liet eind januari weten Ziggo over te willen nemen voor 34,53 euro per aandeel. Enkele partijen en dan met name KPN willen strenge voorwaarden zien aan de overname, zoals het openstellen van de kabel voor andere aanbieders, iets wat nog altijd niet is gelukt. De Europese Commissie heeft al meer overnameprojecten van Liberty Global sterk vertraagd of er voorwaarden aan gesteld.