De neerwaartse spiraal waarin het KPN tv-product Digitenne terecht is gekomen, lijkt niet omkeerbaar te zijn. In een jaar tijd is een kwart van het klantenbestand verdampt.

Waar Digitenne in zijn topdagen nog tussen de negenhonderdduizend en een miljoen abonnees had, stevent men nu af naar 550.000 abonnees. In de afgelopen twaalf maanden boekte KPN bij Digitenne een klantverlies van maar liefst 22 procent. Na het eerste kwartaal van 2013 had KPN nog 717.000 abonnees, nu precies een jaar later zijn er nog maar 556.000 over.

ConcurrentieDe terugloop van het aantal abonnees bij Digitenne heeft twee belangrijke oorzaken. Als eerste is de abonnentsprijs in acht jaar bijna verdubbeld. Hierdoor is Digitenne op dit moment met een maandprijs van 12,50 per maand niet meer de goedkoopste landelijke tv-aanbieder van Nederland. Ondanks de prijsverhoging blijft het zenderaanbod van Digitenne noodgedwongen hetzelfde. Er zijn geen extra uitzendfrequenties in Nederland te gebruiken waardoor KPN niet meer bandbreedte kan inzetten, De overstap naar DVB-S2 om via het huidige frequentiespectrum meer bandbreedte te verkrijgen, kost voor KPN teveel. Het telecombedrijf richt zich met grote investeringen hoofdzakelijk op Interactieve TV, glasvezel en tv via 4G. KPN heeft tot en met 31 januari de uitzendlicentie van Digitenne in bezit.