Zelfrijdende Google-auto's kunnen steeds beter in stadsverkeer rijden

Googles zelfrijdende auto's kunnen steeds beter rijden in de stad. De auto's kunnen makkelijk fietsers en voetgangers ontwijken, en honderden andere objecten herkennen en daar op inspelen.Volgens Google is rijden in een stadse omgeving veel moeilijker dan over de snelweg, door de grote hoeveelheid obstakels die de zelfrijdende auto's tegenkomen. Maar daar is de software van de voertuigen nu op aangepast.

Onverwachte problemen

De zelfrijdende auto's kunnen de vaakst voorkomende problemen van stadsrijden ontwijken. Zo worden klaarovers bij scholen herkend, of zaken als busbanen en wegversperringen. Maar ook onverwachte problemen, zoals auto's die plotseling uit een zijstraat komen of fietsers die hun hand uitsteken om richting aan te geven worden herkend.Makkelijk voor computer

Google zegt dat dat soort obstakels voor mensen vaak chaotisch en gevaarlijk lijken, maar dat het voor computers juist heel logische problemen zijn. Ze vormen daarom juist amper problemen voor de zelfrijdende auto's. Computers worden niet moe en raken niet overweldigd door veel informaite.

Slimmer dan mens

Google test al sinds 2012 een aantal auto's die zelfstandig kunnen rijden. De auto's reden eerst voornamelijk over snelwegen, maar rijden makkelijker is dan in de stad, maar de voertuigen worden steeds slimmer en kunnen steeds sneller leren. Inmiddels hebben de auto's miljoenen testkilometers gemaakt, en daarbij veel minder ongelukken gemaakt dan menselijke chauffeurs op dezelfde afstanden maken.