Sony maakt super harde schijf met opslagcapaciteit van 185TB

Bij Sony hebben ze iets nieuws ontwikkeld: een harde schijf die 148GB op kan slaan per vierkante inch. Dat betekent dat je op een schijf 185TB aan data op kan slaan.


Sony maakt super harde schijf met opslagcapaciteit van 185TB


Onderzoekers bij Sony hebben een nieuw soort magnetische tape ontwikkeld waar 74 keer zoveel data oppast als op de huidige designs. De tape wordt gemaakt met een soort nieuw vacum-systeem dat een rij van nanokristallen in een laagje van vijf micrometer dik netjes naast elkaar legt. De kristallen die worden gebruikt om data op te slaan zijn veel kleiner dan de kristallen die daar op dit moment voor worden gebruikt. Gemiddeld zijn ze 7.7 nanometer in diameter en dit zorgt voor een datadichtheid van 148GB per vierkante inch.

Magnetische banden
Harde schijven gebruiken op dit moment dezelfde kristallen op magnetische banden. Op dit moment hebben die nanodeeltjes een diameter van enkele tientallen nanometer, wat resulteert in een opslagcapaciteit van zon 2GB per vierkante inch.

Commercieel beschikbaar
Het zal nog wel even duren voordat de techniek commercieel beschikbaar is, maar als het zover komt dan zal de concurrentie het moeilijk krijgen. Tot die tijd zal het waarschijnlijk worden toegepast in supercomputers. CERN maakt bijvoorbeeld gebruik van dergelijke opslagmethodes om de resultaten van de Large Hadron Collider mee vast te leggen.