Rechtszaak aangespannen tegen #stemfie

Een stichting die opkomt voor de bescherming van de rechten van burgers heeft een kort geding aangespannen tegen de #stemfie. Donderdag dient een rechtszaak tegen het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die is aangespannen door de Stichting Bescherming Burgerrechten. Zij vinden dat de 'stemfie' het stemgeheim, en daarmee de democratische rechtsstaat, kapotmaakt.


Rechtszaak aangespannen tegen #stemfie


De 'stemfie' was een populair begrip tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Duizenden mensen stuurden selfies van zichzelf in het stemhokje, met daarop hun stembiljet dat vaak al was ingevuld. Die actie werd 'gesteund' door onder andere minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Die riep mensen op mee te doen met de actie, met als doel om meer mensen richting het stemhokje te krijgen. Schandalig, vindt de Stichting Burgerrechten. Dat druist namelijk tegen het stemgeheim in.

Stemmen manipuleren

Volgens de advocaat van de stichting zorgde de 'stemfie' ervoor dat stemmen gemanipuleerd konden worden. "Als je een foto maakt met daarop het ingevulde stembiljet, kun je later laten zien welke stem je hebt uitgebracht. Dan kunnen mensen vooraf tegen je zeggen: jij moet op die partij een stem uitbrengen en straks met een foto bewijzen dat je dat gedaan hebt."

Plicht op stemgeheim

De stichting wil dat minister Plasterk zijn woorden terugneemt. In Nederland hebben we namelijk volgens de stichting niet alleen het recht op stemgeheim, maar zelfs de plicht. En die plicht wordt zo getreden. We laten het hier weten als er een uitspraak is over een eventuele veroordeling.