'90% van downloadsites bevat malware'

Ruim 90% van de meestgebruikte torrent-websites, zoals The Pirate Bay of Kick Ass Torrents, bevat malware. Bovendien wordt tweederde van de sites gelinkt aan creditcard-oplichting. Dat blijkt uit een rapport van web-analyst Intelligent Content Protection, dat gesponsord is door de entertainmentindustrie.


'90% van downloadsites bevat malware'


Die industrie hoopt dat het rapport mensen motiveert om te downloaden uit legale bronnen.

Download-knop

Volgens het rapport, dat niet publiek beschikbaar is, staan er op het overgrote merendeel van de websites links naar malafide websites vol malware en oplichterspraktijken. Dat zit 'em met name in de vele download- en playknoppen die op de sites verschijnen, die voor het grootste deel niets doen of linken naar andere websites. Het gaat om dan om "advertenties" die vooral linken naar adware. Dat verschil wordt trouwens in het hele rapport niet genoemd.

Niet zelf hosten

Slechts 1 op de 30 downloadwebsites linkt niét naar malware. Overigens zit die malware niet in de websites zelf, maar wordt er alleen naar gelinkt. Gebruikers van een adblocker hebben er geen last van.

Subjectief

Het onderzoek werd uitgevoerd door Incopro, een analyst voor online beveiliging. Dat gebeurde in opdracht van de Britse entertainmentindustrie, dus helemaal objectief is het rapport niet te noemen. De auteursrechtenorganisaties in Engeland grijpen het rapport dan ook aan om downloaders te waarschuwen voor potentiële gevaren, maar ook om hen te stimuleren meer te downloaden uit legaal aanbod.

'Georganiseerde misdaad'

In een reactie aan Torrentfreak meldt de voorzitter van de Britse tegenhanger van BREIN dat "mensen die op dit soort links klikken de georganiseerde misdaad in de hand helpen."