Google, Facebook en Apple vertellen je wanneer de overheid toegang wil tot je gegevens

De bedrijven die vorig jaar aan de overheid van de Verenigde Staten toestemming vroegen om verzoeken voor het opvragen van federale data te publiceren zijn gestopt met het wachten op een reactie. Google, Facebook en Apple updaten hun privacybeleid en breiden de verschillende soorten notificaties die ze naar individuele gebruikers sturen als de overheid informatie naar ze opvraagt uit.


Google, Facebook en Apple vertellen je wanneer de overheid toegang wil tot je gegevens


Volgens de Washington Post bepalen grote tech-bedrijven zelf aan welke wetten ze zich houden, tenzij een rechter of iemand anders met gezag ze terugfluit. Daar is de overheid natuurlijk niet zo blij mee. Het Ministerie van Justitie is bang dat dit criminelen die onder toezicht staan de gelegenheid geeft om te vluchten en zelfs bewijsmateriaal te vernietigen.

Fysiek gevaar

Google heeft zijn beleid deze week aangepast en heeft toegevoegd dat data alleen achter worden gehouden als er een redelijke kans bestaat dat een potentieel slachtoffer fysiek gevaar loopt. Bij Apple zei een woordvoerder dat het bedrijf zijn beleid aanpast zodat het gebruikers in de meeste gevallen kan waarschuwen als de overheid informatie over ze opvraagt. Geen van de bedrijven heeft de updates echter nog definitief bevestigd.