De 4 beste online alternatieven voor Google Docs

Vroeger ging tekstverwerken vooral met Microsoft Word, maar sinds de komst van Google Drive (voorheen Google Docs) werd online (en gratis!) tekstverwerken de nieuwe norm. Maar wat nou als je niet al je persoonlijke documenten bij een advertentiegigant als Google wil zetten? Als je geen gebruik wil maken van Google Words, zijn er genoeg online alternatieve tekstverwerkers. We zetten onze 4 favorieten op een rij.


De 4 beste online alternatieven voor Google Docs


Evernote

Evernote is niet alleen een tekstverwerker, maar een online notitieboek. Je kunt er niet alleen tekst mee opschrijven, maar ook foto's en video's toevoegen, PDF's verzamelen, en audio opnemen. Daarnaast heeft Evernote allerlei ingebouwde apps zoals Skitch, waarmee je foto's kunt annoteren met pijlen en tekst. Maar ook als tekstverwerker is Evernote een goed alternatief voor Microsoft Office. Je kunt tekst vetgedrukt maken, schuin, of onderstreept. Daarnaast zijn er bulletpoints te maken en kun je tekst laten inspringen, en in de Windows-app kun je tabellen maken. Ondanks dat het daarmee ophoudt met de wat karige mogelijkheden, kun je toch erg mooie documenten maken, zoals te zien is op de website

Met Evernote kun je je documenten ook handig delen met anderen door een document een publieke link te maken en via sociale media of mail te versturen. Bovendien is het gratis; een premium-abonnement is wel beschikbaar voor meer opslagruimte en een betere zoekfunctie, maar niet essentieel om Evernote te gebruiken.

EditPad

Veel mensen zullen Microsoft Word alleen gebruiken om even snel iets op te schrijven, zonder daarbij de duizenden functies van de tekstverwerker nodig te hebben. Als u dat ook doet, bent u met EditPad veel beter uit. EditPad.org is het tegenovergestelde van uitgebreide softwarepakketten als Microsoft Word of Google Docs. Het is namelijk een volledig kale editor, waar je je tekst vrijwel niet kunt bewerken. Maar EditPad is snel. Je open de pagina en hop! Je bent aan het typen. De geschreven tekst kun je snel opslaan naar een .txt-bestand, maar dat is eigenlijk de enige functie van EditPad. Oh, en er zit een woordenteller in. Niet handig voor lange boekverslagen, ontzettend handig om direct wat tekst op te tikken.

Damn Small Rich Text Editor

De naam zegt het al: Damn Small Rich Text Editor is een bijzonder lichte, en daarom snelle, online text editor die wel boordevol functies zit. Het mooie aan 'DSRTE' is dat alle basisfuncties (bold/italic/underline, links, tekst laten inspringen, bullet points) allemaal in de editor zitten, maar dat er ook ondersteuning is plugins en add-ons, waarmee je de editor precies kunt aanpassen aan jouw wensen. Bovendien kun je er makkelijk afbeeldingen mee invoegen, die vervolgens niet je complete document overhoop gooien, wat bij Office nog wel eens wil gebeuren.

WriteURL

WriteURL is vooral geschikt voor mensen die samenwerking in tekstverwerkers belangrijk vinden. Als je een document maakt met WriteURL kun je de link van dat document direct mailen naar je collega's of vrienden, die er dan direct in real-time aan mee kunnen werken. Wat vooral prettig is, is dat je voor zowel het aanmaken als voor het meeschrijven aan een document geen account hoeft aan te maken. 'No registration. No password. Just write.' is dan ook de melding die WriteURL geeft. Bovendien is de tekst aan te passen met de standaard elementen zoals vetgedrukt maken en tekst laten inspringen op de pagina.