Bewegings-app Moves gaat data delen met Facebook

Bewegings-app 'Moves' heeft geen vrienden gemaakt nadat het bedrijf door Facebook is overgenomen. De app had beloofd geen gegevens van gebruikers meer door te spelen aan het sociale netwerk, maar gaat dat alsnog doen.


Bewegings-app Moves gaat data delen met Facebook

Dat blijkt uit de nieuwe algemene voorwaarden van de app. Die werden doorgespit door de Wall Street Journal. Facebook kocht een week geleden Moves over, een app voor smartphones die de bewegingen van gebruikers registreert.
Afzonderlijke app
Gebruikers raakten ongerust toen de overname bekend werd gemaakt; zij wilden niet dat hun persoonlijke data bij Facebook terecht kwam. Maar de ontwikkelaars van Moves zeiden dat dat niet zou gebeuren. Moves zou blijven opereren als een afzonderlijke app, net zoals dat bij WhatsApp zou gebeuren. Die onafhankelijkheid stond ook in de algemene voorwaarde.
'Informatie delen met Facebook'
Nu blijkt Moves die afspraak te hebben geschonden. "We delen informatie, waaronder je persoonlijke gegevens, met onze partners. Tot die partners behoort ook Facebook", staat in de nieuwe voorwaarden te lezen.
Datagoudmijn
Moves heeft bijzonder veel persoonlijke informatie over zijn gebruikers. De app heeft naast een stappenteller ook naar de locatie van de gebruiker, en houdt daarbij ook bij of die loopt, fietst of autorijdt. Die gegevens worden ook opgeslagen op de achtergrond wanneer de gebruiker er geen last van heeft. Nadat Facebook in februari WhatsApp overnam, waren veel gebruikers bang dat hun persoonlijke gegevens bij het sociale netwerk terecht zouden komen. Dat is nog niet gebeurd, en de algemene voorwaarden van WhatsApp zijn nog niet gewijzigd. We zijn erg benieuwd wie van jullie Moves gebruikt, en hoe je je als gebruiker voelt nu de app deze stap heeft gezet. Laat het achter in de comments!