Kassa blundert met test 'hoe snel is jouw internet'

Nederlanders krijgen niet de internetsnelheid die hen door providers wordt beloofd, meldde consumentenprogramma Kassa! dit weekend. Klanten zouden minder snel internet in huis hebben dan wordt geadverteerd, waardoor de abonnementskosten ook te hoog zouden zijn. De internetproviders zijn het totaal niet eens met de stelling, en ook op de meetmethode van Kassa is veel aan te merken.


Kassa blundert met test 'hoe snel is jouw internet'


Kassa! vroeg een maand geleden aan haar kijkers om hun internetsnelheid te testen, en die te vergelijken met hoe de provider dat adverteert. Uiteindelijk deden duizenden kijkers de test, waaruit Kassa concludeerde dat de internetsnelheden significant lager waren dan de providers zelf zeggen.

Slechte test

Maar de internetaanbieders hebben grote moeite met de test, en hebben dat ook aangegeven aan de redactie van Kassa. Vooral met de manier waarop is gemeten hebben zij problemen. Kassa liet klanten hun snelheid opzoeken op Speedtest, en die doorgeven via de website van het programma. Daarbij raadde de redactie de testers aan om een draadverbinding te gebruiken voor de test, maar testers konden ook gewoon hun wifi-verbinding gebruiken.

Onvoldoende informatie

Kassa geeft toe geen idee te hebben onder welke omstandigheden de kijkers hun snelheden hebben getest. Informatie over het type computer waarmee getest is, is bijvoorbeeld niet bekend. Een test kan dus net zo goed uitgevoerd zijn met een tablet of smartphone. Ook maakte het voor de test niet uit of de kijker wel echt gebruik heeft gemaakt van een draadverbinding of van wifi - wat in de praktijk significant verschil kan opleveren in internetsnelheid. Er werd eveneens geen onderscheid gemaakt in zaken als het type netwerkkaart of modem, de toestand van de bekabeling, de afstand tot het modem, of andere storingsbronnen binnenshuis.

'Voorlichting gegeven'

De redactie van Kassa geeft toe dat tijdens de test geen van die factoren zijn meegerekend, omdat het programma een momentopname wilde hebben. "Bovendien willen we ook aan de privacy van de kijkers denken", zegt een redactrice tegen Computer Idee. Wel zegt de redactie dat ze mensen van tevoren voorlichting gaven over de optimale test-situatie. "Maar het is aan de mensen zelf om te besluiten of ze het op die manier uitvoeren."

Brancheorganisatie

De grote providers, zoals Ziggo en KPN, besloten niet afzonderlijk te reageren op de uitzending, maar deden dat via branchevereniging Nederland ICT. Nog vóór de uitzending probeerden zij Kassa erop te wijzen dat de testmethode niet representatief was voor een goed te meten snelheid, maar dat advies legde de redactie naast zich neer, aldus de brancheorganisatie.

Geen representatief panel

Ook denken de providers dat het kijkerspanel niet representatief was. "De meeste klachten over traag internet komen van mensen die in buitengebieden wonen." Daar zijn de internetsnelheden over het algemeen een stuk lager.

Glasvezel

De providers hebben ook kritiek op het feit dat glasabonnementen niet zijn meegenomen. KPN heeft bijvoorbeeld ruim 500,000 klanten met zo'n aansluiting, maar onder de respondenten zijn die resultaten niet meegenomen. Volgens Kassa was dat omdat er niet genoeg gebruikers met de test meededen. Daardoor was dat aantal niet representatief voor de steekproef.

Update: Kassa-redactrice Eva Houtsma laat aan Computer Idee weten nog steeds achter de uitkomsten van het onderzoek te staan. "We hebben gezorgd dat deze test makkelijk door consumenten uit te voeren is, maar hebben ook gewaarschuwd voor beïnvloeding van de resulaten. Dat die veel lager waren dan geadverteerd, is geen verrassing voor de providers, maar wél voor onze klanten."
Ook laat Houtsma weten dat de redactie goed heeft gekeken naar de representatie van het aantal klanten uit een 'buitengebied'. Daar bleek volgens Kassa geen duidelijke oververtegenwoordiging in te zitten.