Hoe haal je je beste internet-snelheid?

Vorige week meldde Kassa! dat de internetsnelheden van consumenten structureel lager uitvallen dan door de providers wordt geadverteerd. Maar al snel bleek die test totaal niet te kloppen. De test bleek veel factoren te negeren die de internetsnelheid kunnen be´nvloeden. Wij laten je zien hoe je je internetsnelheid wÚl goed kan testen, en hoe je precies kunt zien of jouw internetsnelheid overeen komt met wat je provider adverteert.


Hoe haal je je beste internet-snelheid?


Kabel > wifi
Internet via de draad is oneindig veel sneller dan wifi. Zo. De belangrijkste tip is eruit. Als je een representatieve snelheidsmeting van je internet wil hebben is dit het belangrijkste dat je moet weten. Weg met die iPad, en gebruik geen smartphone. Een laptop mag, maar dan alleen met een kabel direct op je modem aangesloten. Ook als je nog gebruik maakt van een vaste desktop is het wijs om daar een draad naartoe te trekken.
Apparatuur
Maar ook de status van je apparatuur is belangrijk. Zeker bij veel nieuwe verbindingen is bijvoorbeeld de maximale capaciteit van je netwerkkaart erg belangrijk. Als je in je laptop of pc een verouderde kaart heb van maximaal 10/100 Mbit/s, dan worden snelheden daarboven niet gehaald. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van je kabels, daar zit wel degelijk verschil in. Die internetdraad van de Action is inderdaad een stuk goedkoper, maar dat merk je wel aan je snelheid. Dat gaat ook op voor kabels waar je meerdere keren met je bureaustoel overheen ben gereden of waar de kat ooit aan geknauwd heeft.
Thuisnetwerk
Zorg dat er op je thuisnetwerk en op je computer geen programma's op de achtergrond draaien die je internet vertragen. Als je puber op de zolderkamer films van de Pirate Bay aan het downloaden is, wordt jouw internetsnelheid vanzelf een stuk lager. Maar ook op je eigen computer kunnen er zomaar programma's meedraaien die je systeem veel trager maken dan de bedoeling is.
Plaats van modem
Als je toch je optimale snelheid via wifi wilt behalen, dan zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Je snelheid begint met je modem. Dat wordt vaak weggestopt in een donkere hoek van de kamer en blijft daar jaren onaangeroerd staan, maar een modem is net als ieder andere stuk elektronica. Het heeft af en toe onderhoud nodig, en is na een aantal jaren toe aan vervanging van een nieuw exemplaar. Zo kunnen oude modems maar een beperkt aantal Mbit's aan. Bij veel oude modems is dat zelfs een stuk minder dan een glasvezelverbinding kan bieden. Ook de plaats van het modem is erg belangrijk. Grote kans dat u dat lelijke kastje met die wirwar van draden ver buiten beeld wil houden, maar een wifi-signaal wordt er veel sterker van als u het niet in een hoekje van de kamer of onder de bank plaatst. Gelijk een tip: als je toch een nieuw modem gaat kopen, zoek dan gelijk iets uit wat ook mooi is. Dat maakt het minder erg om het apparaat wat meer in het zicht te zetten. Overigens geldt voor modems hetzelfde als voor andere punten in dit artikel: zorg dat de overige benodigdheden ook up-to-date zijn. Wat internetsnelheid betreft zit er wel degelijk verschil in kwaliteit van kabels.
Meetmethode
Als je dan eindelijk klaar bent om echt te gaan meten, zorg dan dat je de juiste website gebruikt. Kassa! maakte gebruik van het zwaar verouderde Speedtest.nl, wat niet erg accuraat meet en geen gedetailleerde informatie geeft over de output. Beter te gebruiken zijn Speedtest.net, of nog beter: Nuria. Als u echter alles wilt weten over het meten van uw internetsnelheid, dan kunt u ook ons artikel over internetsnelheidsmeters lezen.
Externe factoren
Toch zijn er ook genoeg factoren te bedenken die je internetsnelheid be´nvloeden waar je niets aan kunt doen. Zoals in de uitzending ook werd verteld maakt het bijvoorbeeld veel uit hoe ver je van je providers centrale woont. Ook als je in bijvoorbeeld een drukke flat woont, kunnen de verschillende wifi-signalen van je buren jouw signaal ook flink verstoren. Bovendien gaan de advertenties van de providers altijd uit van een maximale snelheid onder perfecte omstandigheden, maar die zijn in het dagelijks gebruik slechts voor een deel op te lossen met bovenstaande methoden.