Wubbo Ockels is op 68-jarige leeftijd aan niercelkanker overleden. Dat is van TROS reden om een eerder uitgezonden documentaire over Ockels zondagavond 18 mei opnieuw uit te zenden.

Ockels was de eerste Nederlandse ruimtevaarder. In 1985 maakte hij een ruimtevlucht van een week in de Space Shuttle Galliger. Daarnaast was hij natuurkundige, piloot en hoogleraar. Wubbo Ockels werkte tot zijn dood aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft.

Het laatste jaarDe documentaire Het laatste jaar van Wubbo Ockels was eerder al op 23 maart bij de TROS te zien. In de documentaire vertelt Ockels onder meer hoe hij op miraculeuze wijze meerdere keren aan de dood ontsnapte. In de Space Shuttle Challenger, waarmee hij de ruimte in ging, bleek een grote constructiefout te zitten. Deze fout openbaarde zich pas bij de volgende vlucht, waardoor het ruimteschip 73 seconden na de start ontplofte. Ockels is in de documentaire ook open over zijn strijd tegen kanker. "Nu sta ik voor de zwaarste opdracht uit die hele serie overlevingsprojecten”, aldus Ockels.

De documentaire Het laatste jaar van Wubbo Ockels is zondag 18 mei na het laatste journaal rond 23.50 uur op Nederland 1 te zien.


Geschreven door: Jarco Kriek