CanalDigitaal blijft na 1 augustus de drie landelijke Nederlandse publieke tv-zenders in alle betaalabonnementen aanbieden. Er was hierover onduidelijkheid op internet ontstaan.

CanalDigitaal geeft tot en met 31 juli de landelijke tv- en radiozenders zonder abonnement door. Alleen het in bezit hebben van een geregistreerde smartcard is voldoende om gratis naar de publieke zenders te kijken en te luisteren. De distributieovereenkomst met de Nederlandse publieke omroep loopt echter op 31 juli af. In de huidige overeenkomst is bepaald dat de publieke omroep voor satellietdoorgifte aan CanalDigitaal betaalt. In de nieuwe overeenkomst die vanaf 1 augustus ingaat, is de zaak heel anders. Dan moet CanalDigitaal aan de publieke omroep betalen om de tv- en radiozenders te mogen doorgeven. Hierdoor wordt CanalDigitaal gelijkgesteld aan kabel- en IPTV-aanbieders die al langere tijd voor doorgifte betalen. Alleen via Digitenne kan men in Nederland nog zonder abonnement naar de landelijke zenders van de NPO kijken en luisteren.

Zenderpakketten CanalDigitaalDe publieke zenders maken door de nieuwe distributieovereenkomst vanaf 1 augustus onderdeel van de pakketstructuur van CanalDigitaal uit. Op de zakelijke internetsite van CanalDigitaal staat sinds kort te lezen dat de HD-zenders Nederland 1 HD, Nederland 2 HD en Nederland 3 HD deze datum alleen met HD-abonnementen te bekijken zijn. Dat leidde tot onrust bij consumenten die via CanalDigitaal naar tv kijken. CanalDigitaal bevestigt echter dat de genoemde situatie alleen bij zakelijke abonnementen aan de orde is. Bij abonnementen die consumenten afnemen blijven de HD-zenders van de NPO bij elk afgenomen abonnement te zien.

Aantrekkelijk aanbodSatellietkijkers met een bij CanalDigitaal geregistreerde smartcard die alleen naar het gratis aanbod van de publieke zenders kijken, krijgen een overstapaanbod om ook in de toekomst naar deze zenders via één van de betaalabonnementen van CanalDigitaal te kunnen blijven kijken. Het gaat hierbij om gepersonaliseerde aanbiedingen.