Een groep Nederlands-Marokkaanse hackers is er in geslaagd om de online opslagdienst iCloud van Apple te hacken. Ze zeggen niet op geld uit te zijn maar willen laten zien dat de beveiliging niet in orde is.

Doormiddel van de hack kan men de vergrendeling van iPhones en iPads op simpele manier ongedaan maken. Apple iCloud heeft wereldwijd bijna vierhonderd miljoen gebruikers. De hackers zeggen in de afgelopen dagen dertigduizend iPhones ontgrendeld te hebben. Hierdoor zijn deze weer bruikbaar. Ondanks dat de hackers zeggen niet op financiŽle winst uit te zijn, kan met de hack wel veel geld worden verdiend. Er is internationaal op veilingsites een levendige handel in vergrendelde iPhones. Apple vergrendelt iPhones en iPads over het algemeen alleen als het Amerikaanse bedrijf erachter komt dat de door de eigenaar tegen de regels in zijn gemodificeerd.

Apple aan de slagDe hackers - die in Amsterdam en Casablanca wonen - zeggen vijf maanden aan de hack gewerkt te hebben. Beveiligingsexperts denken dat ze door de hack meer kunnen dan alleen vergrendelde apparaten weer bruikbaar te maken. Met de hack zou het ook mogelijk moeten zijn om persoonlijke iMessage-berichten van iCloud-gebruikers te kunnen lezen. Apple heeft gereageerd door te zeggen dat het alles op alles zet om het lek in de beveiliging te dichten.