Facebook gaat microfoon gebruiken om gesprekken op te nemen

Facebook is van plan om smartphone-microfoons te gebruiken om mee te luisteren met gebruikers. Dat maakte Facebook gisteren zelf bekend. Het bedrijf wil via de microfoon meeluisteren met wat er op de achtergrond gebeurd, bijvoorbeeld om spelende muziek of een tv-show te identificeren. De functie moet in de volgende update voor de app worden ge´mplementeerd.


Facebook gaat microfoon gebruiken om gesprekken op te nemen

Zodra een liedje of een show is ge´dentificeerd, krijgt de gebruiker de keus dat te delen met zijn vrienden.


Niet opslaan
Voorlopig zegt Facebook dat het de microfoondata niet zal opslaan op de servers, maar het bedrijf meldt ook dat het dat in de toekomst wel van plan is. Sowieso zal niet alle data worden opgeslagen, maar dat gebeurt wel als er een match is en Facebook met zekerheid een nummer weet te identificeren. Die data wordt volgens Facebook wel anoniem opgeslagen.


Persoonlijke gesprekken afluisteren
Het zou nu nog alleen maar moeten gaan om het geluid van multimedia, dus films of muziek. Het is in de toekomst echter wel mogelijk dat het bedrijf persoonlijke gesprekken gaat opvangen en verwerken. Dat kan voor nare verrassingen zorgen, als je bijvoorbeeld via de app met je familie praat over je medicatie of andere gevoelige zaken.


Discussie
De nieuwe functie zal ongetwijfeld zorgen voor een flinke discussie over de privacy van gebruikers. Facebook ligt daarvoor al vaker onder vuur, zeker nu smartphonefabrikanten en app-bouwers steeds nieuwere manieren krijgen om hun gebruikers te volgen. Wat denken jullie? Ga jij hierna stoppen met Facebook?