De brand in de zendmast van het Belgische Waver zorgt voor grote problemen in de telecommunicatie in BelgiŽ. FM, DAB, DVB-T en mobiele diensten zijn in een groot gebied uitgeschakeld.

De mast in Wavre is een centraal punt in BelgiŽ en ťťn van de belangrijkste verbindingspunten. Wavre wordt gebruikt voor mobiele diensten van Base, maar ook bijvoorbeeld FM-radio, DVB-T en DAB van de RTBF. Al deze diensten zijn uit de lucht en ook verbindingen met andere zendmasten zijn weg, waardoor de RTBF feitelijk in hun hele netwerk met de gevolgen kampt.

DVB-T en DAB grotendeels uit de lucht
Zolang de schade niet is gerepareerd, en dat gaat mogelijk enkele weken duren, zijn veel digitale diensten niet beschikbaar in een groot deel van WalloniŽ en het Brussels stedelijk gewest. Hierdoor zijn RTBF La Une, La Deux, La Trois, Euronews en het radiopakket uit de licht. Steunzenders in Brussel zelf vangen het voor een deel op, maar de DVB-T multiplex van de RTBF op Wavre is bedoeld voor ontvangst in een omtrek van vijftig kilometer en in de praktijk zijn deze signalen met horizontaal opgestelde antennes zelfs tot aan de Nederlandse grens te ontvangen. Ook DAB radio is in een groot deel van BelgiŽ uit de lucht. Hierdoor is ook de Duitstalige omroep BRF getroffen.

FM-zenders uit de lucht
De gevolgen zijn enorm voor de radiozenders van de RTBF. Er wordt in BelgiŽ voornamelijk radio geluisterd via de ether en op FM. De RTBF is haar belangrijkste FM-zender kwijt. De stations La PremiŤre en Pure FM moeten het doen zonder hun grootste en belangrijkste zenders op FM 96.1 en 101.1 Mhz.. De signalen daarvan bedienen vooral Brussel, maar zijn normaal gezien zelfs tot in Nederland te ontvangen. De RTBF wijst gebruikers op alternatieven waaronder webradio. De VRT radio is nog wel in de lucht, storingen voor VRT Radio 2 Vlaams-Brabant zijn ondertussen weer opgelost.