Piratenpartijen grote verliezers Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen zijn voor weinig partijen zo slecht verlopen als voor de Piratenpartijen. De partij die opkomt voor onder andere privacy en internetvrijheid haalde alleen in Duitsland een zetel, terwijl de partij in 15 landen meedeed met de verkiezingen. Het geeft te denken waar het is mis gaat voor de partij.


Piratenpartijen grote verliezers Europese verkiezingen


In Nederland haalde de Piratenpartij, onder aanvoering van lijsttrekker Matthijs Pontier, slechts 0,7% van de stemmen - lang niet genoeg voor een zetel.

De Piratenpartij komt vooral op voor privacy en internetvrijheid, maar wil ook het democratisch proces veranderen. Daarnaast heeft de partij een mening over allerlei actuele standpunten, maar komen die vaak weer terug op liberalisering en privacy voor de kiezer.


Scandinavië

Vooral de resultaten van de Scandinavische Piratenpartijen zijn verrassend. In Zweden, waar de partij zijn oorsprong vindt en waar de Piraten 2 zetels in het nationaal parlement hebben, kon de partij op slechts 2,2% van de stemmen rekenen op Europees gebied. Ook in Finland kon de partij geen zetels behalen.

Alleen in Duitsland wist de Piratenpartij één schamele zetel binnen te halen. Daar haalde de partij 1,4% van de stemmen, wat bij de oosterburen genoeg is voor een zetel. Toch is het over het algemeen treurig gestemd met de Piraten. In Engeland, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk kwam er geen enkele partij aan de macht.

Opvallend verlies

Het verlies van de Piratenpartij is opvallend. Nou heeft de groepering nooit de illusie gehad om in hun eentje een meerderheidscoalitie te behalen, maar in veel landen hadden de Piraten toch wel 1 of 2 zetels willen halen. In landen als Duitsland, Noorwegen en Zweden zitten de Piraten zelfs al permanent in het parlement met een bescheiden clubje.

Maar vooral in het licht van de onthullingen van Edward Snowden is het verlies van de Piratenpartij moeilijk te verklaren. Je zou denken dat de wereldwijde afluisterschandalen en de grote NSA-inbreuken in onze privé-levens genoeg mensen zouden overhalen om op een partij te stemmen die voor hun belangen opkomt. Blijkbaar is dat niet genoeg.

Niet serieus genomen

Volgens de Nederlandse Piratenpartij komt het doordat de partij niet serieus genomen wordt in de media. Via hun twitteraccount spuwde de partij de afgelopen weken zijn gal tegen de NOS en RTL vanwege het uitsluiten van de partij in debatten. De tv-zenders baseren zich daarbij op welke partijen er momenteel in de Tweede Kamer zitten, vandaar dat de Piratenpartij, net als de Libertarische Partij of de Partij voor de Toekomst, weinig aandacht krijgt in de media.

Van de andere kant heeft het verlies waarschijnlijk ook te maken met het imago van de Piratenpartij. Ongeïnformeerde kiezers raken verward door de naam, en de partij kan het imago van stoffige, onrealistische nerds niet van zich afschudden. Bovendien denken de meeste kiezers dat de Piratenpartij een one-issue-partij is, ondanks het feit dat hun verkiezingsprogramma laat zien dat dat niet zo is.