In BelgiŽ is de strijd tussen Telenet en Belgacom om achthonderdduizend abonnees van voormalige tv-aanbieder Interkabel een nieuwe wending gekregen.

De Belgische Raad van State heeft de zogenaamde Interkabel-deal uit 2008 vernietigd. Deze deal werd door vier intercommunale verenigingen verenigd in Interkabel met Telenet gesloten. Hierbij tv-activiteiten en tv-abonnees alsmede bijkomende rechten op de kabelnetwerken van de verenigingen aan Telenet overgedragen. Belgacom heeft altijd bezwaar tegen de Interkabel-deal gemaakt en krijgt nu van de Raad van State gelijk. De overeenkomst had niet mogen gebeuren zonder marktbevraging. De Raad van State volgt hiermee de visie van het Europees Hof dat al eerder stelde dat de vier intercommunale verenigingen in 2007 niet alleen Telenet maar ook andere geÔnteresseerden op hun klantbestand van achthonderdduizenden abonnees had moeten laten bieden.

Volgende stapDe uitspraak van de Raad van State houdt niet in dat Telenet honderdduizenden klanten kwijtraakt. Telenet stelt dat in feite niet de Interkabel-deal vernietigd is maar alleen de beslissing van de vier intercommunale verenigingen om geen marktbevraging toe te passen. De uitspraak maakt voor Belgacom wel de weg vrij om via burgerrechtelijke procedure ontbinding van de overeenkomst of een schadevergoeding te eisen. Telenet ziet een dergelijke rechtelijke gang van Belgacom met vertrouwen tegemoet.