Huisartsen gaan medische communicatie beter beveiligen

Huisartsen en apothekers gaan eindelijk beter aan hun beveiliging denken. De medische sector maakte tot voor kort nog gebruik van onbeveiligde internetverbindingen om gevoelige persoonlijke informatie, zoals recepten, te verzenden. Daar gaat de sector nu mee stoppen.


Huisartsen gaan medische communicatie beter beveiligen


Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens naar aanleiding van een onderzoek. De privacywaakhond ontdekte vorig jaar in juli nog dat ruim een derde van de verbindingen die artsen en apothekers gebruikten, onbeveiligd waren. Dat is volgens het CBP een ernstige overtreding van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Versleuteld

Het College maande de medici ertoe maatregelen te nemen. Dat is inmiddels gebeurd, zo blijkt uit een vervolgonderzoek. Alle onderzochte huisartsenposten en apotheken hebben hun internetverbindingen inmiddels versleuteld.

Belangrijk

Het CBP benadrukt dat de beveiliging van medische gegevens de komende jaren een belangrijk onderdeel van hun onderzoek blijft. "Vanwege de snelle technologische ontwikkelingen is het nodig continu de aandacht op deze manier van communicatie vast te houden", stelt het CBP. De medische sector is nooit heel sterk geweest in beveiliging - ook het Elektronisch PatiŽntendossier lag meerdere keren onder vuur omdat de beveiliging makkelijk te omzeilen was.