Satellietkijkers hebben de beschikking over een nieuw Ultra HD-kanaal. Het Franse satellietbedrijf Eutelsat heeft dit nieuwe testkanaal in de lucht gebracht.

Al langere tijd is er via de Astra1- en Astra4-satelliet een Ultra HD-demokanaal te ontvangen. Eutelsat heeft met haar testkanaal op de Hotbird-satellietpositie 13 graden oost wel een primeur. Het is het eerste broadcast-testkanaal dat van de HEVC-compressietechniek gebruikmaakt en daarbij 50 frames per seconde met 10-bit kleurdiepte aanbiedt. De gebruikte technieken zorgen ervoor dat op dit moment de mooiste Ultra HD-beelden via een broadcast-platform op de Hotbird-satelliet zijn te bekijken. Er zijn beelden van bekende Franse bezienswaardigheden te zien. De beelden zijn door France Télévisions gemaakt. Hiervoor werden acht Ultra HD-camera’s met 50 frame-techniek gebruikt.

Ultra HD-televisieDe satellietkijker die in het bezit is van een 2014-model Ultra HD-televisie met ingebouwde satelliettuner die HEVC ondersteunt, kan naar het nieuwe Ultra HD-demokanaal kijken. In de Totaal TV testopstelling met de Samsung UE65HU8500 kon met de laatst uitgebrachte firmware zonder problemen naar dit Eutelsat Ultra HD-testkanaal gekeken worden. Ontvangst is mogelijk via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost via de frequentie 10.930 GHz H – 27500 – 2/3. Satellietontvangers die HEVC ondersteunen, zijn op dit moment nog niet op de consumentenmarkt verkrijgbaar.