Google investeert in satellieten om internettoegang te verbeteren

Google wil een behoorlijk bedrag investeren om de hele wereld van internet te voorzien: maar liefst 1 miljard – en als het nodig blijkt te zijn tot aan 3 miljard – wordt uitgegeven aan satellieten die een internetverbinding kunnen realiseren. Met behulp van deze satellieten zou het overal op aarde mogelijk moeten zijn om toegang tot het internet te krijgen.


Google investeert in satellieten om internettoegang te verbeteren


Alle precieze details over het project zijn nog onbekend, maar het zal beginnen met 180 kleine satellieten die – op een lager niveau dan de huidige satellieten - rond de aarde zweven. Dat aantal zou later worden uitgebreid. Greg Wyler, oprichter van satelliet-communicatie-startup O3b Network, zal het project gaan leiden.

Uiteindelijke ontwerp

Daarnaast zou Google ook ingenieurs van satellietbedrijf Space Systems/Loral LCC hebben aangenomen om aan het project te gaan werken. De uitgaven van het project zullen variëren van 1 miljard tot 3 miljard, afhankelijk van het uiteindelijke ontwerp van het netwerk en het aantal satellieten dat nodig blijkt te zijn.

Netwerk

Dat Google dit netwerk op wil zetten is niet alleen uit barmhartigheid: door dit internetnetwerk in de lucht aan te leggen willen ze meer internetgebruikers creëren en hier uiteindelijk aan gaan verdienen. Google begon met project Loon een dergelijk project, waarmee het bedrijf met behulp van slimme ballonnen afgelegen plekken van internet wilde voorzien. Ook Facebook deed een soortgelijke poging met drones.

Langere termijn

Beide bedrijven proberen manieren om gebieden die met bekabeling tot dusver niet van internet konden worden voorzien internettoegang te geven. Met satellieten heb je een veel groter bereik en met twee derde van de wereldbevolking die nog steeds geen toegang tot het internet heeft, valt er op de langere termijn ongetwijfeld genoeg winst uit dit ambitieuze project te halen.