Sportverenigingen gaan online pesten aanpakken

Sportverenigingen gaan campagne voeren tegen pesten via sociale media. Volgens de bonden en het kennisinstituut Mijn Kind Online krijgen sportclubs steeds meer te maken met online treitergedrag, maar weten niet hoe ze dat aan moeten pakken.


Sportverenigingen gaan online pesten aanpakken

Volgens Mijn Kind Online lopen de pesterijen uiteen van scheidsrechters die op Twitter worden uitgescholden tot teamgenoten die elkaar pesten via een gezamenlijke WhatsApp-groep. Volgens voorzitter Remco Pijpers is het voor kinderen makkelijk elkaar online te pesten, zeker in de sport. "Emoties zijn in de sport altijd dichtbij. Een dreigende tweet is dan zo verstuurd", stelt hij in een verklaring.


'Uit het zicht'
De sportbonden geven toe dat zij eigenlijk geen idee hebben hoe ernstig het misbruik via sociale media is. Ook hebben zij geen idee hoe ze het kunnen voorkomen.

"Pesten op het veld, in de kleedkamer of in het clubhuis, daar hoor of zie je iets van", zegt Guido Davio van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond, een van de initiatiefnemers van de actie. "Maar wat online gebeurt gaat vaak buiten het zicht om van ouders en coaches. Terwijl de impact net zo erg kan zijn."


Toolkit
Eind augustus moet de campagne van start gaan. Sportclubs krijgen dan een 'toolkit', met onder andere aanwijzingen over omgaan met sociale media, en voorlichtingsmateriaal voor begeleiders. Daarnaast komt er ook voor het bestuur van sportclubs voorlichting over wat zij kunnen doen bij pesterijen op de sportclub.