Het spookt op sociale media

Leven na de dood is een onderwerp dat door de eeuwen heen tot wijdverbreide fascinatie heeft geleid. Maar met de komst van internet is daar een nieuw, luguber fenomeen ontstaan: spookaccounts van overleden mensen.


Het spookt op sociale media


In de afgelopen decennia is de mensheid steeds meer vergroeid met het internet en de gemiddelde internetgebruiker heeft ongeveer 26 online accounts, waaronder social media, email, telebankieren en andere diensten.

Digitaal leven

Na je overlijden laat je nu niet alleen geld en een huis achter, maar ook een heel digitaal leven met accounts die door een wachtwoord zijn beschermd, en die persoonlijke informatie bevatten. Er zijn op Facebook alleen al zon 30 miljoen profielen van overleden mensen, een getal dat rond 2060 het aantal levende mensen zal overstijgen.

Wetgeving

Omdat we ons moeilijk met een Twitter-profiel kunnen cremeren of onszelf samen met een Facebook-account begraven, ontstaan er verschillende soorten wetgeving en voorschriften voor wat er met je digitale leven gebeurt na je overlijden. Wil je weten wat de wat je met je accounts kunt doen na je overlijden? Bekijk dan dit filmpje eens.