Er is grote commotie ontstaan rond de dagelijkse uitzendingen van het WK-voetbaldiscussieprogramma VI Oranje vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

Meldingen dat het personeel van het hotel Het Kurhaus in Scheveningen door het management worden uitgebuit, kwamen vorige week voor het eerst op grote schaal naar buiten. FNV Horeca meldde daarbij dat het personeel soms werkdagen van vijftien uur maken maar slechts voor de helft van de werkuren daadwerkelijk wordt uitbetaald. De vakbond heeft het RTL WK-voetbaldiscussieprogramma VI Oranje – dat vanaf 9 juni weken lang live vanuit het Kurhaus wordt uitgezonden – aangegrepen om landelijke bekendheid aan de problemen binnen het Kurhaus te geven. Dat lijkt gelukt want ondanks eerdere weigeringen wil het management van het Kurhaus nu met FNV Horeca in gesprek om problemen te bespreken.

Derksen wil niet in KurhausVoetbal International-analist Johan Derksen vindt de situatie rond de werkomstandigheden in het Kurhaus zo nijpend dat hij vindt dat RTL zich moet distantiëren van de behandeling van werknemers van het Kurhaus. Derksen noemt het ‘geen feestje’ om wekenlang dagelijks een programma vanuit het Kurhaus te maken. Op internet is daarnaast een petitie begonnen waarin Nederlanders wordt opgeroepen VI Oranje in het Kurhaus te mijden. Men is bang dat de komst van het tv-programma nog grotere druk op het personeel gaat leggen en dat er vaker dubbele diensten moeten worden gedraaid.

RTL wacht op reactieDe directie van het Kurhaus heeft RTL beloofd om op korte termijn zelf met een verklaring over de beschuldigingen naar buiten te komen. RTL wacht deze verklaring of voordat men zelf inhoudelijk op de zaak reageert. Ook dan wordt duidelijk of RTL zich net als Johan Derksen nu heeft gedaan zich openbaar van het Kurhaus distantieert. Het lijkt er echter op het voor RTL te laat is om VI Oranje vanaf een andere locatie te gaan uitzenden. Op maandag 9 juni wordt de eerste aflevering uitgezonden.