De jaarlijkse sportieve inzamelingsactie Alpe d’HuZes krijgt ook dit jaar weer veel aandacht op tv en radio. Niet alleen landelijke, maar ook lokale zenders maken programma’s in Frankrijk.

Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ halen de deelnemers geld op voor onderzoek naar kanker. Op één dag trotseren de klimmers de legendarische Alpe d'Huez tot maximaal zes keer. Deelnemers zetten zich in ter nagedachtenis aan de mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden en ter inspiratie van de mensen die aan het strijden zijn.

Nederland 1NOS en NCRV besteden op tv aandacht aan Alpe d’HuZes. Op 4 en 5 juni is op Nederland 1 vanaf 19.00 uur een uur durend tv-programma te zien. Op 4 juni zijn portretten van deelnemers en hun motivatie om de berg te beklimmen te zien. Op donderdag 5 juni doen Caroline Tensen (NCRV) en Herman van der Zandt (NOS) vanuit Frankrijk live-verslag van Alpe d’HuZes 2014 met gesprekken met deelnemers, diverse reportages én de bekendmaking van het eindbedrag.

Radio 2, Radio Veronica en 538Op landelijke radiozenders besteden vooral Radio 2 en Radio Veronica aandacht aan de inzamelingsactie. Op beide dagen staat tevens het Radio 2-programma Knooppunt Kranenbarg van 16.00 tot 18.00 uur in het teken van het evenement. Op de donderdag zal presentator Bert Kranenbarg gedurende de dag vanaf de berg verslag doen op Radio 2. Het ochtendprogramma Rick in de ochtend komt beide dagen live vanuit Frankrijk. Radio Veronica-dj Rick van Velthuysen beklimt donderdag de berg zelf. Luisteraars kunnen hem daarbij financieel sponsoren. Het Radio 538-ochtendprogramma Evers staat op besteedt op donderdag 5 juni ook aandacht aan Alpe d’HuZes. Sidekick Rick Romijn gaat men zijn wielerploeg de berg Alpe d’Huez enkele keren beklimmen.

Radio d’HuZesEen opvallende prestatie leveren tien lokale omroepen. Deze zenden op beide dagen een tien uur durend gezamenlijk radioprogramma live uit vanaf de voet van de Franse berg. Onder de noemer Radio d’HuZes wordt daarnaast gedurende twee dagen de overige uitzenduren met live-programma’s uit de studio in Nederland gevuld. De deelnemende omroepen zijn RTV Papendrecht, Vlistam Radio, RTV Zilverstad, Lokale Omroep Krimpen, Radio Centraal, Radio Stad Montfoort, Midland FM, Radio Vrolek, RTV Bodegraven en Almere FM. Radio d’HuZes is op de ether- en kabelfrequenties van deze lokale omroepen te beluisteren. Wereldwijd kan via www.radiodhuzes.nl geluisterd worden.

Minder aandacht Alpe d’HuZesToch is dit jaar de media-aandacht voor Alpe d’HuZes minder dan voorgaande jaren. Zo is er dit jaar op de tweede dag geen live-uitzending op een digitaal themakanaal van de publieke omroep. Wel kan via het publieke digitaal themakanaal NPO Spirit via internet naar de live-registratie van de editie 2013 gekeken worden. Ook Radio 2 besteedt minder aandacht aan de inzameling. Vorig jaar kwamen alle programma’s live vanuit Frankrijk. Dit jaar zijn er alleen kleine sfeerimpressies. Alpe d’HuZes lag vorig jaar onder vuur toen bekend werd dat de organisator een deel van het ingezamelde geld zelf declareerde.


Geschreven door: Jarco Kriek