De Amerikaanse geheime dienst wil een 'sarcasme-meter' laten bouwen. De tool moet sarcastische commentaren op sociale media opsporen.

Amerikaanse geheime dienst wil 'sarcasme-meter' bouwen


De Secret Service (dus niet de NSA) wil de tool laten maken door ontwikkelaars, die daarvoor een voorstel kunnen indienen. De software moet uiteindelijk grote websites als Facebook en Twitter in de gaten houden.

Serieuze dreigingen

Daarmee kan bijvoorbeeld worden uitgevonden wanneer een dreigement of melding vals is of als grap bedoeld. Nu worstelen opsporings-authoriteiten nog vaak met bedreigingen op sociale media, waardoor regelmatig onschuldige pubers worden opgepakt die alleen een geintje wilden uithalen.

Meerdere tools

Overigens is de 'sarcasme-meter' niet het enige programma dat de geheime dienst wil laten ontwikkelen. Het is slechts deel van een groot scala aan tools waarmee sociale media in de gaten gehouden kunnen worden.

Evenementen controleren

De analyse-software kan van pas komen bij grote evenementen, zoals de presidentiële inhuldiging. Toen kwamen veel mensen in Washington vast te zitten in een tunnel vanwege de grote drukte. Als de geheime dienst een goede analyse-tool heeft, kunnen dat soort problemen worden opgespoord.

IE 8

De geheime dienst heeft nog wel één verzoek voor ontwikkelaars: de software moet draaien op het ernstig verouderde Internet Explorer 8. Dat is namelijk de browser die de geheime dienst standaard nog gebruikt.