Twee studenten Creatieve Technologie van de Universiteit Twente bouwden een domoticasysteem dat u kunt besturen met uw stem: Homey.

Commandeer je eigen huis met Homey


Hoe is Homey ontstaan?

Stefan Witkamp: “Uit luiheid. Het stoorde mijn medestudent Emile Nijssen dat hij zijn bed uit moest komen om het licht uit te doen. Dat moest toch ook via spraak kunnen? We kochten een paar van goedkope schakelbare stopcontactjes bij de Action, schroefden de bijbehorende afstandsbediening open en sloopten de communicatiechip eruit. Die prikten we op een Arduino-bordje. We sloten de elektronica aan op een pc met spraakcommando-software. Toen konden we met onze stem apparaten aan- en uitzetten. We experimenteerden verder. Na verloop van jaren begon Emile’s studentenkamer steeds meer te lijken op Starship Enterprise uit Star Trek. We kregen veel enthousiaste reacties van anderen die thuis hetzelfde wilden. Daarom hebben we Homey op de markt gebracht.”Wat maakt Homey speciaal?

“Er zitten maar liefst acht verschillende draadloze zenders in, waaronder Z-Wave en Zigbee. Maar onze extra krachtige infraroodzender is misschien wel het nuttigst. Die ontbreekt gek genoeg in de meeste moderne domoticasystemen, terwijl alle traditionele audio- en videoapparaten een infrarood-afstandsbediening hebben. Het leuke van Homey is dat mensen er niet alleen huishoudelijke apparaten mee kunnen bedienen, maar ook entertaintment-hardware en -software. Zoals bijvoorbeeld muziekdienst Spotify of de Airplay-app, om muziek en video draadloos te streamen naar geluidsboxen en HD-tv’s. Daarnaast is Homey spraakgestuurd. Domoticaystemen maken meestal gebruik van apps, maar dat betekent dat je soms heel veel handelingen moet verrichten voor iets heel simpels. Spraak gaat sneller en voelt natuurlijker. Onze spraaktechnologie werkt heel goed. Dat komt omdat we Google Now-spraakherkenningssoftware combineren met intelligente spraakanalysesoftware van de Universiteit Twente. Daarnaast zit er niet één microfoon in Homey, maar een hele ‘array’.”

Kunnen alleen nerds Homey gebruiken?

“Nee, het gebruik van Homey is heel eenvoudig. Als mensen Homey uit de doos halen, vraagt het apparaat één voor één naar het merk en type van elk apparaat in huis. Daarna moet de gebruiker de afstandsbediening van het apparaat pakken en de knoppen indrukken die worden gebruikt voor allerlei functies. Zo leert Homey de juiste draadloze signalen kennen. Eventueel kunnen bewoners ook nog aangeven waar in het huis het apparaat staat. Zo minimaliseren we de kans dat per ongeluk het verkeerde apparaat wordt aangestuurd door Homey. Homey heeft een aantal standaard-scenario’s ingebouwd. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het-huis-verlaten. Homey doet dan alle lichten uit en een deel van de apparaten. Ook checkt Homey automatisch buienradar en adviseert eventueel om een paraplu mee te nemen. Om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk apparaten aangestuurd kunnen worden is het Homey-platform ‘open’. Dat betekent dat fabrikanten van bijvoorbeeld intelligente koelkasten, zonneweringen of lichten er zelf voor kunnen zorgen dat hun hardware luistert naar Homey. Ze zijn daarin geïnteresseerd, dat blijkt onder andere uit het feit dat we eind mei ons apparaat op Kickstarter hebben gezet en toen al binnen twee dagen ons financieringsdoel haalden. Het is dus duidelijk dat er een markt is voor Homey. Daarnaast is het voor app-ontwikkelaars eenvoudig om hun apps geschikt te maken voor ons systeem. Gebruikers kunnen daardoor straks naar de Homey appstore en kiezen uit een keur aan Homey-ready-apps.”