De Nederlandse consument noemt kabel het vaakst als benodigde infrastructuur voor breedbandinternet. Dat blijkt uit het Dutch Consumer Connected 2014-rapport van marktonderzoeker Telecompaper.
Kabel neemt bij abonnementen met internetsnelheden tussen de 50Mbps en 100Mbps die door de consument het meest gebruikt worden de positie als meest gebruikte infrastructuur van glasvezel over. Omdat de consument steeds vaker Alles-in-1-abonnementen afsluit, betekent het dat kabelbedrijven hierdoor ook meer tv- en telefoonabonnementen afsluiten. Glasvezel blijft wel de populairste infrastructuur voor internetsnelheden boven de 100Mbps. Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt echter dat het percentage consumenten dat internetabonnementen met hogere internetsnelheden afsluit aan het afnemen is.

Glasvezel vervangt DSL

Twintig procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over een internetsnelheid van meer dan 50Mbps. Het aandeel van kabelbedrijven blijft ondanks de groeiende populariteit stabiel in vergelijking tot vier jaar geleden. Het aandeel van glasvezel is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. Het snoept marktaandeel van DSL af. Drie jaar geleden bedroeg het aandeel van DSL nog 42 procent. Dat is nu naar 31 procent gedaald.