Bij Airbnb hebben ze weer iets nieuws n illegaals bedacht: je kunt jezelf in San Francisco nu laten inhuren als thuiskok. Het doel van het proefproject is mensen thuis te laten koken voor vreemden. Gasten kunnen hiermee tegen betaling dineren in het huis van een thuiskok.

Airbnb wil thuiskoks aan gasten koppelen


Natuurlijk moeten deze gasten een klein gedeelde betalen aan Airbnb. In de pilot die afgelopen dinsdag van start is gegaan betalen gasten vanaf $25 dollar per persoon voor een driegangenmenu. Marissa Coughlin, een woordvoerder van Airbnb, zij hierover tegen Reuters: Airbnb is een bedrijf dat altijd nieuwe manieren wil verzinnen om betekenisvolle ervaringen te creren. Ze weerhield zich van verder commentaar.

Bruiloft
Je zou ook kunnen stellen dat het verhuren van je kamer- als je een meerdaagse bruiloft op de Veluwe hebt bijvoorbeeld - hetzelfde is als het runnen van een illegaal hotel. Dat heeft Airbnb er niet van weerhouden om binnen korte tijd heel populair te worden, maar politici hebben zich tot nu toe niet fel tegen het bedrijf uitgesproken. Door zich ook in het restaurantwezen te gaan mengen zou dat nog wel eens kunnen veranderen.

Voedsel
Een voorzitter van de voedsel-en waren autoriteit van San Francisco heeft al aangegeven dat het verkopen van voedsel zonder vergunning compleet illegaal is. De host loopt zelfs het risico om een boete van $3.000 te moeten betalen. Overigens is het idee van het thuis koken en deze maaltijden verkopen niet nieuw: je kunt al je eten tegen kostprijs verkopen op Thuisafgehaald.nl.

Avontuur
En hoewel Airbnb bij hoog en laag beweert juist kleine bedrijven te willen stimuleren, is het verkopen van voedsel zonder vergunning terwijl je met kleinere restaurantjes concurreert nu niet bepaald rekening houden met kleine bedrijven uit de buurt. Dus het is illegaal, de maaltijden en de werkomstandigheden worden niet gereguleerd en het concurreert direct met kleinere restaurants. Maar het is in ieder geval wel een avontuur.