De beide Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hebben de verspreiding via de Hotbird-satelliet tijdelijk gestaakt vanwege het uitzenden van het WK voetbal.

Beide zenders hebben voor Duitsland de uitzendrechten van het WK voetbal in bezit. Omdat meer dan zeventien miljoen Duitse huishoudens via de Astra1-satelliet naar televisie kijken, mogen ARD en ZDF – ondanks grensoverschrijdend ontvangst – de wedstrijden wel via de satelliet uitzenden. Dat mag op de manier zoals men dit altijd doet. Ongecodeerd dus. Anders ligt het voor het uitzenden van de WK-wedstrijden via de Hotbird-satelliet. Deze satellietverspreiding is hoofdzakelijk bedoeld voor Duitsers die buiten Duitsland wonen, leven, werken en op vakantie zijn.

FIFA bewaakt uitzendrechtenVan de FIFA mogen de WK-wedstrijden niet via deze satelliet worden door ARD en ZDF worden aangeboden omdat deze de omroepen alleen de uitzendrechten voor Duitsland hebben gekocht. De ARD zendt hierdoor tot het einde van het WK voetbal om de Hotbird-satelliet een tekstbeeld uit waarop de situatie wordt uitgelegd. ZDF is vervangen door het themakanaal ZDF Neo. FIFA bewaakt de uitzendrechten van het WK voetbal streng. Zo moeten bijvoorbeeld in Curaçao aanbieders de doorgifte van Amerikaanse tv-zenders tijdelijk vanwege de uitzendrechten van het voetbaltoernooi tijdelijk staken.